Re: účtování ZP, SP OSVČ-prosím, prosím
>Dobrý den,
>
>prosím o radu - zálohy ZP a SP OSVČ účtuji
>526xxx(nedaň.)/336 a úhradu 336/221.
>Jak zaúčtovat přeplatek na dani, který jsem v
>následujícím roce obdržela, nějak se nemůžu dopátrat konkrétní
>odpovědi.
>
>Děkuji a přeji příjemný den
tak to si teda dovolím nesouhlasit:
platby SP, ZP jsou letos nedaňové (jak píše Lenka), ale vrácený přeplatek SP, ZP je ZDANITELNŹM PŘÍJMEM!!!!!
Právě mě to teď taky trochu zarazilo, že by nám stát něco vrátil a byl to nedaňový příjem - a na ten účet 526001 (analytika nedaňově) se to nedá účtovat, je to podle mě přehlednější než na ten účet 491 ? Jak bych potom měla zaúčtovat ten přeplatek ?
Děkuji oběma za názory.
Podle předkontace 336 soudím, že poslední dotaz se týká vratek SP a ZP. Nejspíš bych účtovala 221/648 - vím, že je to netypické, ale jde o výjimečnou situaci, neboť s vratkami SP a ZP v dalších letech to bude jinak. A ten účet 648 samozřejmě daňově. Podle mého názoru je podstatné, že to zaúčtujete do výnosů (předtím jste to měla v nákladech) a že to zdaníte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 9. 2008 6:59
Dobrý den,
prosím o radu - zálohy ZP a SP OSVČ účtuji 526xxx(nedaň.)/336 a úhradu 336/221.
Jak zaúčtovat přeplatek na dani, který jsem v následujícím roce obdržela, nějak se nemůžu dopátrat konkrétní odpovědi.
Děkuji a přeji příjemný den