Chybně daňové zvýhodnění

• (neregistrovaný)

16. 9. 2008 7:25

Dobrý den, nevím si rady...nastoupila jsem po kolegovi, který neměl vše ve mzdách až tak v pořádku a až teďka jsem přišla na to, že jednomu zaměstnanci bylo uplatňováno daňové zvýhodnění, přičemž jeho dcera už delší dobu nestuduje (asi to zapomněl nahlásit). Daňové zvýhodnění bylo uplatněno od ledna až do července 08, srpnová výplata teprve bude. Co teď s tím?
    Jinak ten samý problém se objevil už v roce 2007, ale ten už je uzavřený, bylo provedené i roční zúčtování, mám do toho nějak zasahovat nebo to nechat být?
    Děkuji za pomoc. R.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 9. 2008 7:50

xy5 (neregistrovaný)

Re: Chybně daňové zvýhodnění
      musíte to opravit - teď jde jen o to, kdo chybu udělal, zda zam-ec nebo Váš kolega
      pokud zam-ec, potom po něm můžete požadovat i případné penále apod., které zaplatíte FÚ
      pokud máte platné potvrzení o studiu na šk. (akad.) rok 2007-2008, tak změnu měl nahlásit zam-ec, že školu přestala navštěvovat, na nynější šk. (akad.) rok by musel přinést nové potvrz. o studiu
      také musíte mít potvrzení druhého z rodičů, že on daň.zvýhodnění neuplatňuje (tedy pokud nejsou rozvedení)
      také záleží na tom, kolik dítěti je - pokud je ve stáří do 18 let, potom je jedno, co dítě dělá - nárok na daň.zvýhodnění rodič má, i kdyby dítě nestudovalo a třeba už pracovalo

• 16. 9. 2008 8:01

R. (neregistrovaný)

No teďka jí je už 22 let....já vůbec netuším, ale jak to opravit...chyba je asi tak nějak na obou stranách, to nevím...

• 16. 9. 2008 8:35

Lu. (neregistrovaný)

Nejjednoduší bude, spočítat daň za měsíce kterých se to týká,tak jak měla být správně, rozdíl vyčíslit a se zam-acem se písemně dohodnit na srážkách daně tak , aby to pokud možno bylo do konce roku vyrovnané, nejpozději do 15.2.09 za rok 2008.

• 16. 9. 2008 8:51

R. (neregistrovaný)

Děkuju za radu, rok 2008 jistě nebude problém nějak vyřešit, ale co s tím předchozím 2007, mám to nějak taky řešit nebo to nechat být....A jak potom vyplním vyúčtování daně za r. 2008, tak jak to bylo nebo to musím nějak opravovat jak to mělo být?

• 16. 9. 2008 9:07

xy5 (neregistrovaný)

opravit byste měla jak letošní, tak loňský rok - horší bude potom to dát také do tiskopisů, které se vyplňují pro FÚ (zkuste se podívat do knihy Pelech - Zdanění mezd...., tam byste měla najít postup, jak to dát do pořádku)
      vůbec Vám to nezávidím - hlavně loňský rok, když už je uzavřený
      hlavně také zjistěte, na čí straně je chyba

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).