Re: Vrácená doručenka jako nepřevzatá
Pokud zaměstnavatel doručuje prostřednictvím provozovatele pošt. služeb, mohou nastat tyto situace: zaměstnanec
- písemnost převezme nebo ji odmítne převzít (= je doručeno),
- doručení zmaří, pak je doručeno dnem, kdy zmařil, nebo
- není zastižen a doručovatel ho písemně upozorní o místě a době uložení zásilky (zároveň o účincích jejího nevyzvednutí) - v tomto posledním případě platí fikce doručení - pokud si zaměstnanec zásilku nevyzvedne do 10 pracovních dnů, poslední den této lhůty je považován za den doručení.
Jinými slovy - den, kdy se zásilka vrátila zaměstnavateli jako nepřevzatá, nemůže znamenat doručení ani jeho fikci (platilo do konce r. 2006).
Ano, na toto se chci již delší dobu zeptat - JAK to zajišťujete, aby doručovatel při vhazování lístečku do schránky POUČIL O ÚČINCÍCH NEVYZVEDNUTÍ? Prodávají se nějaké obálky s poučením pro zaměstnavatele, nebo je nutné si je nechat někde natisknout? Nebo jak se to řeší v praxi, aby v případě soudního sporu obstálo?
Nejedná se o obálku, ale o písemné oznámení, které mu doručovatel (= provozovatel poštovních služeb) vhodí do schránky. Zákoník práce ukládá zaměstnavateli vybrat takovou poštovní službu, aby z uzavřené poštovní smlouvy vyplývala povinnost doručit poštovní zásilku v režimu zákoníku práce, blíže viz zákon o poštovních službách č. 26/2000 Sb.
No to jo, ale aby ho tam doručovatel hodil, tak ho nejdřív musí mít. Na klasickém oznámení, které pošta v nepřítomnosti doručuje, je sice kdy, kde a do kdy si může dopis vyzvednout, ale už tam chybí ono Zákoníkem práce požadované poučení "o následcích odmítnutí převzetí písemnosti nebo neposkytnutí součinnosti nezbytné k doručení písemnosti". Čili to bych mu měla dodat já, jako to na obálkách mívají třeba soudy nebo zdravotní pojišťovny. Pak to pošťák z dopisu odtrhne a vhodí do schránky společně s oznámením z pošty. Pokud mu to ovšem nedodám, tak to nemá a tudíž to není doručení v souladu se Zákoníkem práce. A mne by zajímalo, jestli se někde dají koupit nějaké spešl obálky s poučením vhodné pro zaměstnavatele, v běžném papírnictví jsem na ně zatím nenarazila.
>>>>>>- není zastižen a doručovatel ho písemně upozorní o
>>>>>>místě a době uložení zásilky (zároveň o účincích
>>>>>>jejího
>>>>>>nevyzvednutí)
>>>>>
>>>>>Ano, na toto se chci již delší dobu zeptat - JAK to
>>>>>zajišťujete, aby doručovatel při vhazování lístečku
>>>>>do
>>>>>schránky POUČIL O ÚČINCÍCH NEVYZVEDNUTÍ? Prodávají se
>>>>>nějaké obálky s poučením pro zaměstnavatele, nebo je
>>>>>nutné si je nechat někde natisknout? Nebo jak se to
>>>>>řeší
>>>>>v praxi, aby v případě soudního sporu obstálo?
>>>>
>>>>Nejedná se o obálku, ale o písemné oznámení, které mu
>>>>doručovatel (= provozovatel poštovních služeb) vhodí
>>>>do schránky. Zákoník práce ukládá zaměstnavateli
>>>>vybrat
>>>>takovou poštovní službu, aby z uzavřené poštovní
>>>>smlouvy vyplývala povinnost doručit poštovní zásilku
>>>>v
>>>>režimu zákoníku práce, blíže viz zákon o poštovních
>>>>službách č. 26/2000 Sb.
>>>Omlouvám se - jedná se o zákon č. 29/2000 Sb.
>>
>>No to jo, ale aby ho tam doručovatel hodil, tak ho
>>nejdřív musí mít. Na klasickém oznámení, které pošta
>>v
>>nepřítomnosti doručuje, je sice kdy, kde a do kdy si
>>může dopis vyzvednout, ale už tam chybí ono Zákoníkem
>>práce požadované poučení "o následcích odmítnutí
>>převzetí
>>
>Doručenka není problém,ale dají se koupit obálky s poučením na zadní straně a jsou i bez pruhu tedy bílé a mají je i ve velkoobchodu s papírem třeba Papirius je má v katalogu, ale balené po 1000 ks
mě by zase zajímalo, když dotyčný poučení dostane, ale zapře to buď záměrně nebo to vyhodil - je to jen kus papíru, který může vyhodit s reklamou (ani si toho nevšimne, že nějaký papír dostal)
tak jaký to má dopad pro zam-tele? Přece nemůže sledovat, zda dotyčný poučení obdržel nebo ne - to pak nemusí platit drahou poštu a může dopis jít předat sám (možná to vyjde levněji)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 9. 2008 7:28
Když se mi vrátí dopis s doručenkou jako nepřevzetý, mohu zaměstnaci ukončit pracovní poměr. k datu kdy se mi to vrátí. Posílala jsem výpověď.