Re: zálohová faktura v PÚ - DPH
zállohová faktura není daňovým dokladem - při vystavení by se Vám tam někde měl výše uvedený text zobrazit. Můžete klidně uvést s DPH, aby zákazník věděl, kolik má celkem zaplatit, ale DPH si uplatnit nelze (proto označení "není daňovým doklade). Jo, a o zálohové faktuře se neúčtuje.
Vystavte proforma fakturu. O te neučtujete. V okamžiku kdy Vám dorazí peníze na účet, musíte vystavit daňový doklad na úhradu zálohy. Tam to taky rozučtujene na základ a DPH. Po ukončení prací vystavíte fakturu na celkovou částku, kde odečtete daňový doklad na zálohu.Asi takhle:
Proforma- neučtovat. úhrada v bance 324/221 Faktura na zůčtování zálohy 311/324,311/343, 311/324 mímusem.
Konečna faktura celkem 311/601,311/343 ,odečtení zál faktury 311/324 minusem, 311/343 mínusem
vy si vystavujte proforma fakturu, já si vystavuju zálohovou fakturu a následně pak účtuji o platbě + konečné vyúčtování fakturace... zdá se mi, že se chcete dohadovat vy, jelikož se jedná o stejný princip, jaký jste psala vy.... toť můj názor a doufám, že už na toto téma nebudeme slovíčkařit
Vystavím proforma či zálohovou fakturu na např. 100 tis. Nemusím vyčíslit DPH, mohu napsat, že je to vč.19% DPH... - neúčtuji. Přijde úhrada 100tis - zaúčtuji na účet 314 proti bance a ODEŠLU v co nejkratší době (v zákoně je lhůta) "daňový doklad k přijaté zálohové platbě"-tak se to jmenuje!!,kde rozepíši DPH, které následně odvedu FU a zákazník si ho uplatní (jinak by dosud nemohl). Toto papírování se dělá hlavně v případě, že jde o zálohu, kdy vlastní plnění /konečné/ následuje až po lhůtě dané k tomu, dokdy musíte vystavit onen daň.doklad (tuším 14 dnů).Pokud bude zakázka hotová až např. za měsíc či déle, jste povinna toto udělat, zvlášť když vás odběratel o to i požádá! (já to dělávám). A když je zakázka hotová, vyhotovuje se konečná tzv.vyúčtovací faktura, kde se ovšem zohlední i zaplacená záloha vč.DPH /účtování bylo popsáno výše/. Takto to jistě myslela Gabriela! A Vanda? To co popisuje ona se dělá jednak, když máte na druhé straně zákazníka vedoucího daň.evidenci (ten nemá povinnost dožadovat se onoho daň.dokladu o zapl.záloze) a taky když po úhradě zálohy následuje hned ukončení zakázky a tudíž i vaše "povinnost" vše vyfakturovat. Zde pak můžete vystavit vyúčtovací-konečnou fakturu, kde teprve zohledníte DPH a odečtete z končené sumy zaplacenou zálohu.... Vše se ale odehrává (záloha+vyúčtování zálohy) během krátké doby, nejlépe i v průběhu měsíce ...
když po úhradě zálohy
>následuje hned ukončení zakázky a tudíž i vaše
>"povinnost" vše vyfakturovat. Zde pak můžete vystavit
>vyúčtovací-konečnou fakturu, kde teprve zohledníte DPH a
>odečtete z končené sumy zaplacenou zálohu.... Vše se ale
>odehrává (záloha+vyúčtování zálohy) během krátké doby,
>nejlépe i v průběhu měsíce ...
Paní M. napíši Vám můj postup, protože se mi zdá, že jste mě nepochopila. Postup mám ověřený přes daňového poradce a i kontrola s FÚ nic nenamýtala. Píšete, že to používám v případě, že odběratel vede DE nebo že je to zakázka, která se brzo vyřídí, což Vás však musím uvést v omyl. Sama píšete, že "vystavím proforma nebo zálohovou fakturu" a jestli jste pořádně četla moji diskuzi s Gabrielou, tak byste nemohla napsat takový nesmysl, protože jsem hned na začátku psala, že vystavím zálohovou fakturu a postup jsem v diskuzi psala stejný, tak jako vy při sumarizaci! Takže prosím lépe čtěte. Skoro každý den vystavuji zálohovou fakturu, jakmile mi přijdou peníze ihned vystavím daňový doklad k přijaté záloze, kde rozepisuji DPH. Až je vše hotovo, vykonáno nebo zboží předáno (což je třeba i za 2-5 měsíců), tak vystavím konečnou fakturu, na které uvedu celkovou částku a odečtu od toho daň. doklad k přijaté záloze. Takže moje práce je skoro úplně stejná jak u Gabriely. Nechápu, jak můžete psát, co a jak jsem vlastně myslela. Já si budu pořád tvrdit, že tak jak jste psala postup u Gabriely, tak takový přesně dělám i já, akorá, že nevystavuju proforma fakturu, ale zálohovou fakturu. Vše, co se děje od vystavení zálohové faktury dělám stejně jako Gabriela.
když po úhradě zálohy
>následuje hned ukončení zakázky a tudíž i vaše
>"povinnost" vše vyfakturovat. Zde pak můžete vystavit
>vyúčtovací-konečnou fakturu, kde teprve zohledníte DPH a
>odečtete z končené sumy zaplacenou zálohu.... Vše se ale
>odehrává (záloha+vyúčtování zálohy) během krátké doby,
>nejlépe i v průběhu měsíce ...
Paní M. napíši Vám můj postup, protože se mi zdá, že jste mě nepochopila. Postup mám ověřený přes daňového poradce a i kontrola s FÚ nic nenamýtala. Píšete, že to používám v případě, že odběratel vede DE nebo že je to zakázka, která se brzo vyřídí, což Vás však musím uvést v omyl. Sama píšete, že "vystavím proforma nebo zálohovou fakturu" a jestli jste pořádně četla moji diskuzi s Gabrielou, tak byste nemohla napsat takový nesmysl, protože jsem hned na začátku psala, že vystavím zálohovou fakturu a postup jsem v diskuzi psala stejný, tak jako vy při sumarizaci! Takže prosím lépe čtěte. Skoro každý den vystavuji zálohovou fakturu, jakmile mi přijdou peníze ihned vystavím daňový doklad k přijaté záloze, kde rozepisuji DPH. Až je vše hotovo, vykonáno nebo zboží předáno (což je třeba i za 2-5 měsíců), tak vystavím konečnou fakturu, na které uvedu celkovou částku a odečtu od toho daň. doklad k přijaté záloze. Takže moje práce je skoro úplně stejná jak u Gabriely. Nechápu, jak můžete psát, co a jak jsem vlastně myslela. Já si budu pořád tvrdit, že tak jak jste psala postup u Gabriely, tak takový přesně dělám i já, akorá, že nevystavuju proforma fakturu, ale zálohovou fakturu. Vše, co se děje od vystavení zálohové faktury dělám stejně jako Gabriela.
Vážená paní Vando,
nevím, proč se do mne navážíte,vaše reakce byla docela nabroušená a to zbytečně. Nepsala jsem,že děláte chybu. Shrnula jsem a popsala podrobněji celou proceduru kolem záloh.faktur. Je pravda, že v záplavě vašich reakcí mi uniklo, že píšete i o vystavení DD o přijaté platbě. A co se stalo? Nic,prostě jsem vysvětlila, že někdy lze účtovat ihned po uhrazení zálohy bez vystavení DD o uhrazené záloze (podnikatelé vedoucí DE např.), jinak že se účtuje tak, jak jste obě popsali.... Vystavuji, či přijímám také jen a pouze zálohové faktury a to dost často, takže vím, o čem píši. A když mi někdo říká,že mi pošle proforma fakturu, tak stejně nakonec pošle klasickou zálohovou...
Jinak mír v duši a berte to víc s nahledem... :-), jo a nenamítala se píše takto... :-)
V záplavě vašich vzájemných reakcí mi jedna vaše odpověď ušla (pc je pomalý) anebo jsem ji holt zapomněla, než jsem dočetla do konce... Znovu opakuji, že jsem se vás nikde nedotkla, že byste něco dělala špatně atd. a o vašem myšlení jsem nepsala už vůbec... :-) , to bych si netroufla.A kdyby nebyla vaše odpověď tak "vytočená", tak bych se o tom překlepu ani nezmínila..., takhle mi to holt nedalo (a opravdu to nedělávám). Tím končím naši debatu a mějte se jak chcete, hlavně si to tak neberte... :-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 9. 2008 8:56
Dobrý den,
chci vystavit zálohovou fakturu na stavební práce, uvádím na zálohové faktuře DPH nebo se zálohová faktura v podvojném účetnictví vystavuje bez DPH a pak až přijde platba,tak vystavím daň.doklad s DPH a odečtu si zálohu a uplatním DPH z celé částky?
děkuji