Re: fakturace dopravy přepravcem ze SR
Chyba by to sice byla, ale v konečném důsledku je daň = 0.
Samozřejmě, že pokud nevznikla povinnost odvodu daně, není nárok na odpočet daně (§ 72). Ale v tomto případě by museli posoudit (tedy vyloučit) jak vstup, tak výstup. Pokud jde o nahodilý případ, nebudou jistě vyvozovat žádné závěry.
Ještě navážu s obdobnou situací, kdy pro nás Čech-plátce DPH veze zboží z Hamburku do ČR, opět je přeprava součástí dovozu z Číny a dopravu nám účtuje s daní, přestože v objednávkách uvádíme, že se jedná o službu související s dovozem ze 3. zemí a podle mě by ji mohl osvobodit. DPH si samozřejmě nárokujeme,
je to takhle v pořádku ?
Není. Nemáte nárok na odpočet, jelikož nevznikla povinnost odvodu daně na výstupu. Rovněž jsem se setkala s takovými FA, ale po několikerém jednání se spediční firmou již vystavují FA bez DPH.
Doporučuji v objednávce uvést požadavek na fakturaci bez DPH s odvoláním na § 69.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 9. 2008 9:46
Dobrý den, prosím o radu. Slovák nám fakturuje dopravu z Hamburku do ČR (my jsme spedice - je to součást dopravy ze 3. země) bez DPH. Oba jsme plátci DPH. Musíme my, jako příjemci službu dodanit a oddanit v ČR nebo lze fakturovanou přepravu považovat za plnění osovobozené z titulu přepravy vázané na dovoz ze třetích zemích a ponechat tak ? Tohle mi pořád není jasné. Některé fimy z jiných zemí EU na fakturu uvádějí větu s odvolávkou na příslušný paragraf důvodu osvobození. Děkuji za názory.