Re: Předčasné ukončení úvěru - faktura
Ano. Dostali jsme fakturu na vůz od prodejce vozu- tu jsem zaúčtovala 022/321, částečně byla uhrazena zálohou 321/314 a dále jsem v interním dokladě zaúčtovala 461/321 - úvěr. Tím jsem fakturu zlikvidovala a měla jsem jen úvěr. A ten se postupně přes závazky likvidoval + úroky.
Asi byste si měla udělat předpis pohledávky za pojišťovnou na základě protokolu o pojist.události (ukončené) a na základě dokladu (faktury) od finanční společnosti provést úhradu jak pohledávky za pojišťovnou, tak snížení úvěru.
Já bych jistinu zaúčtoval na 461, finanční vypořádání při předčasném splacení úvěru bych váhal mezi 544,568 a 588. 588 si myslím nejlépe vystihuje vzniklou situaci, neboť se jedná o náklad vzniklý mimořádně. V každém případě i ostatní varianty se mi jeví přípustné.
Část jistiny pokrytou pojistným plnění zaúčtujete 461/315, 315 je v předchozích příspěvcích uvedená pohledávka za pojišťovnou. Doplatek jistiny na 461/221.
Tak jednak se podle mne nejedná o daňový doklad, třebaže na formuláři DD přišel. Tak si to probereme od začátku. Dostali jste na část auta úvěr, ten jste účtovala správně 321/461 a splácela jistinu 461/221. Pak auto ukradli. Bylo pojištěné, pojišťovna poslala poskytovateli úvěru pojistné plnění. Správně toto plnění mělo poskytnuto vám, ale obvykle se úvěrující firmy jistí vinkulací plnění ve svůj prospěch. Ale i tak vy musíte toto plnění účtovat 315/688, tedy jako mimořádný výnos a pohledávku za pojišťovnou.
Pak proúčtujete mimořádnou splátku jistiny plnění od pojišťovny, tedy 461/315. Tím vám vypadne ta 315 a máte splacenu část úvěru. Zbývá vám doplatit zbytek úvěru a finanční vyrovnání, tedy 461/221 a 544,568,588/221.
No nevím sice, proč byste v bance nemohla účtovat proti nákladu, jak účtujete úroky a poplatky ? :-))
Ale když jinak nedáte, tak si tu fakturu od úvěrující firmy zaúčtujete jako
461/321 doplatek jistiny (celé)
544,568,588/321 finanční vyrovnání
A pak interním dokladem:
315/688 pohledávka za pojišťovnou
321/315 úhrada části úvěru z faktury v částce pohledávky za pojišťovnou
banka:
321/221 doplatek zbytku úvěru a finančního
vyrovnání
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 9. 2008 9:50
Dobrý den, prosím o radu, jak účtovat předčasné ukončení úvěru na vůz (krádež). Jsme s.r.o.,podvojné účto.
Společnost, které jsme spláceli úvěr nám zaslala vypořádácí fakturu na celkovou částku 248 tis. Je to vlastně zbytek jistiny+nákl.související z vypořádáním při předč. ukončení.
Konečný doplatek je však jen 61 tis, neboť v přiloženém dopise je odečtena částka, která byla uhrazena pojišťovnou(přímo společnosti, která úvěr poskytla). O úvěru účtuju na účtě 461. Prosím jak vše proúčtovat? Děkuji.