Re: Nemocenská a alkohol
Existuje Záznam o nepracovním úrazu, který Vy nebo sociálka (záleží na tom, kdo nem. dávky vyplácí) dává zaměstnanci k vyplnění a přikládá k neschopence. Tam se vyplňuje jak se úraz stal a zda se stal či nestal pod vlivem alkoholu. Můžete si ho vytisknout třeba na www.csssz.cz, oddíl tiskopisy nemocenského pojištění. Pokud Vám prohlásí, že nebyla pod vlivem alkoholu, můžete zaplatit.
ano, záleží, co vyplní v tiskopisu o neoprac. úrazu
pokud vyplní, že se jí stal úraz pod vlivem alkoholu - budete prac. neschopnost (ostatní úraz) evidovat, ale nebudete platit do doby, než to vyřeší OSSZ (musíte tam předložit kopii neschopenky a kopii tohoto vyplněného tiskopisu)
oni Vám potom sdělí, jak máte případně krátit
to v případě, že jste velká organizace
pokud jste malá organizace, tak zašlete neschopenku s vyplněným zázamem o úrazu a oni vyřeší
Tak jsem si to ověřila na naší OSSZ a musím nechat vyplnit ten formulář.
Mám jenom další dotaz - nemocenskou ji budu evidovat jako omluvenou nepřítomnost v práci, ale nic ji nebudu vyplácet dokud se mi nevrátí formulář, a jestli tam bude, uveden alkohol odešlu na OSSZ a budu čekat. Nemusím doplácet za ni ZP?
budete vést jako ostatní úraz (ale neplaceně) a odešlete ten záznam o úrazu - kopii + kopii neschopenky, originál si založíte (teď, když víte, že měla alkohol a navíc jste to už řešila s OSSZ, tak by ho do protokolu určitě uvést měla - jinak bez alkoholu, drog a jiných látek nebo bez zavinění jinou osobou záznam přikládáte k neschopence, ale neřeší to OSSZ) a budete čekat, jak na OSSZ rozhodnou
žádné SP, ZP srážet nebudete
až přijde vyrozumění, tak příp. pokrátíte (dle jejich pokynů) a zaplatíte (doplatíte)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 9. 2008 16:42
Dobré odpoledne,
mám takový dotaz. Zaměstnankyně si na oslavě způsobila úraz. Měla tudíž i něco vypito - to mi řekla. Kvůli úrazu musela na operaci a je na nemocenské. Má nárok na nemocenské dávky nebo si nemocenskou zavedu jen jako omluvenou nepřítomnost, ale bez nároku na peníze?
Děkuji všem za rady