Hlavní navigace

Zaměstnance odešel v půlce dne :-(

• (neregistrovaný)

17. 9. 2008 21:26

Prosím o fundovanější názor na tuhle pro mne "novinku" - ohledem vztahu zaměstnavatel, zaměstnanec :-(.

Zaměstnanec ve zkušební době - řidič - kasírující zákazníky, odešel z práce po cca 2 hodinách práce - prostě a jednoduše "položil" kasírku s klíčema a zmizel aniž nikomu cokoliv řekl. A zároveň tam zanechal cca 15 objednávek, které měli být obratem doručeny klientům, což se nestalo :-(.

Ptám se:

1) mám jako zaměstnavatel nějakou šanci ho potrestat? Nejde mi o peníze, ale o princip - neřekl ani slovo, nepoložil ani "papír" a prostě šel - to že mi nepředal tržbu - to snad ani nemá cenu komentovat - upřímně štve mě to ( napsal bych asi jadrnější výraz, ale to se neslusí ) - přepokládám, že nemám šanci na jakýkoliv postih :-(.

2) jak to bude s ukončením PP? - podotýkám, telefon mi nebere, překvapivě :-(, takže předpokládám, že budu muset ukončení PP zaslat doporučeně poštou a na dodejku s tím, že datum ukončení bude - a teď buď poslední den uložení, pokud nepřevezme, anebo den převzetí - no jo ale jak to formulovat na papír? anebo se mýlím a je to jinak?

3) do ZL mu stejne nemuzu napsat nic jineho nez "ukonceni PP ve zkusebni dobe", ze?

Děkuji za Vaše rady.

P.S. Pokud to někomu připadá "přitažné" za vlasy, tak věřte prostá pravda a nic jiného, a aby byla celá, tak ještě doplním, že ráno dostal "vyčiněno" za špinavé auto ( opravdu špinavé, což sám uznal ) v rámci slušných mravů s dodatkem dořeší se po směně - pravda toť má vina :-) a asi i spuštěcí "mechanismus" jeho chování - ale i tak považuji reakci zcela "mimo mísu" a raději si nechci domýšlet kolik zákazníků z těch 15-ti jsme ztratili :-(.
    Víte občas si připadám, že jsem "rukojmíů svých zaměstnanců - bohužel jsme je malá firma o cca 12-ti zaměstnancích, kde není za každého jednoho náhrada :-( a pro další prostě není práce a platit někoho za sezení, to se mi opravdu nechce, no začarovaný kruh.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 9. 2008 21:39

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Zaměstnance odešel v půlce dne :-(
      Nepředání tržby je vlastně krádež, pokud ji nepřinese, můžete podat trestní oznámení. I ve zkušební době můžete jeho provinění vyhodnotit jako hrubé porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahující se k jím vykonávané práci dle ZP § 55. Myslím, že to, co udělal (zdrhnutí s tržbou) bezpochyby hrubé porušení je. Pokud to takto vyhodnotíte, pak mu můžete zrušit prac. poměr okamžitě dle § 55 (napíšete to tak, jak je to tam uvedeno a popíšete, co provedl, proč mu okamžitě rušíte prac. poměr). Odešlete na doručenku a prac. poměr pak končí dnem převzetí nebo posledním dnem úložní doby, pokud nepřevezme. Do té doby bude mít áčka a za každý den áčka mu srazíte zdravotní pojištění a také 1-3 dny z nároku na dovolenou. Ovšem nevím, jak se to posuzuje, když on Vám mezitím oznámí zrušení prac. poměru ve zkušební době dřív. Nebo mu ho můžete ve zkušební době zrušit Vy a to pak platí to datum, které v dopise napíšete, i když dopis dojde později. Do potvrzení o zaměstnání se píše důvod jen pokud je to podle § 55 (nenáleží mu pak podpora). Ještě by se tady k tomu mohla vyjádřit VH, to je právník.

• 17. 9. 2008 21:55

PetrM (neregistrovaný)

Asi jsem to špatně napsal - tržbu neodevzdal me fyzicky, ale samozřejmě ji mám - nechal mi jí v kasírce, kterou zanechal na pracovišti zcela bez dohledu, ale naštěstí většina zbylých, tedy vlastně všichni :-) zaměstnanci jsou slušní lidé :-)., takže se dostala až do mých rukou. Jediná škoda, která je - jsou pravděpodobně ztracení klienti, kteří své objednávky dostaly po 3 hodinách a to u jídla zrovna není optimální doručovací doba, díky jeho chování :-(

• 17. 9. 2008 22:00

PetrM (neregistrovaný)

Sleduji Vaše odpovědi a vím, že v těchto otázkách "jste opravdu kovaná", ale i tak se raději preventivně zeptám, opravdu platí datum na "ukončení PP ve zkušební době" a ne datum doručení ( převzetí ) dopisu?

Loni jsem řešil servírku, která se nechala zaměstnat a druhý den se hodila marod a od té doby jsem ji již neviděl, také "úsměvaná historka" - a tam jsem se dozvěděl, že ukončení zkušebky je ke dni doručení, tak proto se ptám.

Jinak díky moc, za vaše rady - nejen mne, ale i ostatním :-).

• 18. 9. 2008 16:03

Jiřka (neregistrovaný)

Dejte si do vyhledávače "doručení výpovědi" a zobrazí se debata ze den 26.11.2007. Přes špatný nadpis se jedná o debatu o tom, kdy končí pracovní poměr, když bylo zrušení zasláno zaměstnanci ve zkušební době poštou.

• 19. 9. 2008 10:17

PetrM. (neregistrovaný)

Děkuji mnohokráte :-).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).