Re: Náhrada mzdy a volby
já u sebe nemám ZP - a není to tak, že mzda bude refundovaná úřadu ..? Matně si vzpomínám, když jsem byla v komisi před pár lety, že jsem do práce přinesla potvzení, že jsem členem komise a mám zato, že mzdu refundovali úřadu a od úřadu jsem dostala odměnu, snad to činilo 600-800 Kč za dva dny ..? nebo si to pletu ? teď fakt nevím
Ne,letos už bez refundace,dostaneme pouze odměnu od Oú.Strhnou si od letoška i ZP.
Bohužel se pletet vy.Jsou jmenováni starostou obce.
Podle vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 14. 8. 2008 je činnost členů okrskových volebních komisí podle volebního zákona činností specifickou, která nevykazuje znaky závislé práce a nemůže být proto vykonávána v pracovněprávním vztahu, tzn. ani na základě dohody o provedení práce. Na činnost odměňovaných osob ve volebních komisích tak nelze uzavřít ani dohodu o provedení práce a nelze tak v roce 2008 uplatnit tuto ani žádnou jinou výjimku podle § 5 písm. a) zákona č. 48/1997 Sb., kdy by se na příjemce příjmů nepohlíželo jako na zaměstnance.
- nic tomu nebrání ... ?
>>>>
>>>>Brání tomu zákony.Oni jsou do těchto funkcí jmenováni
>>>>.Pouze na roznášku volebních lístků je možné uzavírat
>>>>DPP.
>>>
>>>Pletete si to, nemluvím o představitelích obce, ale o
>>>členech volební komise a ti nejsou nikým jmenováni, s
>>>těmi mohou uzavřít klidně i DPČ, ale výhodnější je
>>>DPP.
>>
>>Bohužel se pletet vy.Jsou jmenováni starostou obce.
>>Podle vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí
>>ze dne 14. 8. 2008 je činnost členů okrskových
>>volebních komisí podle volebního zákona činností
>>specifickou,
>>která nevykazuje znaky závislé práce a nemůže být
>>proto vykonávána v pracovněprávním vztahu, tzn. ani
>>na
>>základě dohody o provedení práce. Na činnost
>>odměňovaných
>>osob ve volebních komisích tak nelze uzavřít ani
>>dohodu o provedení práce a nelze tak v roce 2008
>>uplatnit
>>tuto ani žádnou jinou výjimku podle § 5 písm. a)
>>zákona
>>č. 48/1997 Sb., kdy by se na příjemce příjmů
>>nepohlíželo jako na zaměstnance.
>nevěřím, můžete mi prosím napsat odkaz na stanovisko
>MPSV - kde to uveřejnili ? děkuji
Podívejte se na stránky deníku veřejné správy,stránky svazu měst a obcí, popřípadě stránky krajských úřadů, kde jsou pokyny k volbám a také na stránkách ministertva vnitra je k tomuto vyjádření.
Neuzavřou s nimi nic. Na odměnu mají nárok podle volebního zákona a tyto odměny se posuzují jako funkční požitky podle § 6 odst.10 písm.b) zák.586/1992 Sb.Danit se budou podle toho, zda bude nebo nebude podepsané prohlášení poplatníka a ZP se odvede buď ze skutečné výše(doloží se potvrzením zaměstnavatele, že sráží ZP alespoň z min. mzdy, důchodci potvrzením o pobírání důchodů, studenti potvrzením o studiu a pod.) a nebo se bude odvádět ZP z min. mzdy.Jen pro zajímavost:odměna člena okrskové vol. komise je 1.300,- Kč.Při podepsaném prohlášení a doložení povrzení ke ZP dostane 1.204,- Kč, pokud se bude muset srážet ZP z min. mzdy dostane 336,-.Tak jsem zvědavá, kdo půjde příště ke komisím.Ale snad se to změní, už jsou podané návrhy.
díky, už jsem si to všechno našla i Dobešovou -její info pro úřady. Mně pořád vrtalo hlavou, proč já před lety měla mzdu refundovanou a teď to tak není a myslím, že to tu nezaznělo, nebo jsem si nevšimla, tak jsem se podívala do ZP a docvaklo mi, že od 1.1.07 je změna i v tomto, tak jsem zase o něco chytřejší, díky za nakopnutí! syn jde právě k volbám a řekli jim, že budou odvádět jen daň, ale nemyslím si, že starosta by nevědět o ZP, tak synka vybavím alespoň potvrzením o studiu a prohlášením :) pěkný večer a ještě jednou všem díky !
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 9. 2008 10:36
Chápu správně, že nenáleží náhrada mzdy pokud je pracovník jmenován do volební komise? Nepřítomnost je pouze omluvena?
Pracovník bude pobírat odměnu za výkon funkce od příslušného obecního úřadu.
Díky J.