Re: Nadměrný odpočet DPH
Když se mi něco podobného stane, tak faktury na vyšší částky ofotím a přiložím k přiznání, většinou to stačí a nic víc po mě FÚ nechce.
Souhlasím s výše uvedenými řešeními a navrhuju ještě alternativu: Odložte si odpočty z některých přijatých faktur do dalšího měsíce. Odpočty DPH můžete přece uplatňovat až 3 roky zpětně. Tak teď do srpna prostě nedávejte všechno a něco si nechte na září, říjen,... Je to zcela v souladu se zákonem.
To se sice říct nedá, že KOV je víc než zákon, ale já osobně jsem se jejich rozhodnutím řídila. A v případě odpočtů do 31.12. to již vyřešila novela zákona od 1.1.2009, která jasně říká těm, co KOV nevěřili, že nárok na odpočet lze uplatnit 3 roky v řádném přiznání. A v důvodové zprávě je uvedeno, že současný §73/2 je neplatný, protože odporuje 6. směrnici EU, která je vždy nadřazena zákonům jednotlivých států.
Potkal, nejednoho. :-)) Ale nechci je házet do jednoho pytle, pokud umí, tak je s nimi jednodušší práce. Ale zejména NĚKTERÉ správcové, co se urychleně rekvalifikovali, to je občas síla. Ty z kontrolního většinou víc ví..
Když začala nová DPH, tak bylo dost obtížné jim vysvětlovat, co je přímý a nepřímý účinek komunitárního práva. Drželi/y se našeho nového zákona a když to tam nenašli/y, tak to podle nich neexistovalo.
A razítko mají takové s malým státním znakem, které otiskují např. na vytýkačky, které mnohdy nemají náležitosti a jsou v rozporu s právem a judikaturou. Ale oni/y mají to razítko. :-))
Zároveň přiznávám, že mluvím jen o části této množiny a že se to postupně zlepšuje.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 9. 2008 16:41
Prosím,můžete mi někdo pomoci,jak sesmolit průvodní dopis k tomu,že máme tento měsíc vyjímečně vysoký nadměrný odpočet?Mám tam jen napsat,že je to na základě došlé faktury za materiál a že další měsíc ho profakturujeme s prací dále?