Re: srážka ze mzdy
>Vrátila jsem se po mateřské do zaměstnání a momentálně
>tu řeším problém s exekucemi.
>Mám zaměstnance, který má spoustu exekucí. V současné
>době se mu strhávájí dvě - nepřednostní (již několik
>let) a od jara také jedna přednostní. Zároveň s tím mu
>strháváme z platu nájem (bydlí ve školním bytě) ve
>výši 1008,-
>
>Výpočet mám takový:
>ČM 11 669,-
> - 5 235,- (4188+1047)
>----------------------
> 6 434,-
> - 6 281,-
>-------------------------
> 153,- + 2/3 z 6 281,- (tj. 4 339,-)
>
>a teď nevím jestli mu mám strhnout ještě 1008,- za
>nájem (tj. 4 339 + 1 008 = 5 347) nebo mám na exekuce
>odeslat méně o částku toho nájmu (tj. 3 331,-).
>Navíc na nepřednostní pohledávku chtějí posílat
>minimálně 2000,- (je uvedeno ve smlouvě) a na přednostní
>chtějí posílat 2300,- (to ovšem nikde uvedeno není, to je
>jen ústní dohoda mezi naším zaměstnancem a
>oprávněným).
>
>Prosím poraďte mi jak správně postupovat.
Řekla bych,že se musíte řídit tím co máte na ex.
příkazu,ústní dohodu Vy nijak neprokážete při event.kontrole, nájem je podle mě srážka ze mzdy,tudíž o ní ponížíte čistou mzdu zaměstnance po sražení exekucí, tudíž opačně s tou částkou nájmu počítate při výpočtu exekucí. Jsem zvědavá na další názory
>
píšete, že má spoustu exekucí, takže musíte srážet v pořadí, v jakém došly
to, že máte nějaké ústní dohody, to neobstojí
nájemné bych řešila jiným způsobem - třeba aby hradil ze svého účtu na účet firmy nebo hotovostně v pokladně firmy
Vy totiž nesmíte provádět srážky u dohod (nájemné) ve větším rozsahu než je dáno zákonem,protože nájemné je ve prospěch zaměstnavatele a kdybyste srážku prováděla, tak by bylo ohroženo provádění jiných srážek. (Je to popsáno v Abecedě MÚ - str. 149)
srážky se provádějí v pořadí v jakém došly, to je v pořádku
nájem takhle platí od začátku zaměstnání, změna se v tom určitě dělat nebude. Myslím, že se bojí že by neplatil.
Když to zadám do programu, tak jak to ve skutečnosti je: přednostní pohledávka a nepřednostní pohledávka, nájemné - tak mi to spočítá 4339+1008, přijde mi to hodně, ale ten nájem mi výši srážky na exekuci nijak neovlivní.
Teď ještě přemýšlím jak správně tu exekuci odeslat:
1/3 2093,- poslat na nepřednostní
2/3 2093,- + 153,-(zbytek čisté mzdy) na přednostní
Je to tak správně?
Ale ta zákl.nezabavitelná částka má taky součást - nákl.na bydlení, vůbec bych to neřešila, nájem by musel zaplatit i z nezabav.minima.
Takže nevidím nic závadného na strhávání nájmu ve škole ze mzdy i při srážkách, i tak je ta cena za bydlení super a určetě smluvně ošetřená.
Já vím, že s tím jsou komplikace, ale řešila bych to výplatou v hotovosti - měli byste podepsaný výdajový doklad na celou nezabavitelnou část mzdy a příjmový doklad na částku za nájem př. za stravenky. Aby na vás třeba nějaká kontrola (kdo ví která to kontroluje, já jsem se s žádnou na exekuce ještě nesetkala, ale co není, může být) nemohla s tím, že nedostal nezabavitelnou částku. Mně je naprosto jasné, že ta nezabavitelná částka slouží k úhradě nájmu a jídla, ale kdo ví jestli to vědí i ti kontroloři.
Ten paragraf znám a opět jsem si ho oživila,možná tomu nerozumím,ale nájem ve výši zmíněné neopřekračuje výkon rozhodnutí myslím výši 1/3 a určitě je sml.ošetřen,stravenky jsou minimální částky takže tam ani v součtu nedosáhnou tedy myslím 2093,-Kč, rozumím tomu dobře?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 9. 2008 9:08
Vrátila jsem se po mateřské do zaměstnání a momentálně tu řeším problém s exekucemi.
Mám zaměstnance, který má spoustu exekucí. V současné době se mu strhávájí dvě - nepřednostní (již několik let) a od jara také jedna přednostní. Zároveň s tím mu strháváme z platu nájem (bydlí ve školním bytě) ve výši 1008,-
Výpočet mám takový:
ČM 11 669,-
- 5 235,- (4188+1047)
----------------------
6 434,-
- 6 281,-
-------------------------
153,- + 2/3 z 6 281,- (tj. 4 339,-)
a teď nevím jestli mu mám strhnout ještě 1008,- za nájem (tj. 4 339 + 1 008 = 5 347) nebo mám na exekuce odeslat méně o částku toho nájmu (tj. 3 331,-).
Navíc na nepřednostní pohledávku chtějí posílat minimálně 2000,- (je uvedeno ve smlouvě) a na přednostní chtějí posílat 2300,- (to ovšem nikde uvedeno není, to je jen ústní dohoda mezi naším zaměstnancem a oprávněným).
Prosím poraďte mi jak správně postupovat.