Odměna jednatele / mzda - jaký je rozdíl

• (neregistrovaný)

25. 9. 2008 15:19

Hledala jsem v diskuzích, co se dalo, ale zajímala by mě praxe ze strany účetního: Mám nového klienta, který právě založil s.r.o. a ten se mě ptá na postupy návštěv úřadů atd. Co se týká odměn nebo mezd mi není jasná praxe počínaje přihlášení na SP a ZP a také při registraci k daním, jestli se přihlásit v každém případě k dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti ? Společník je sám a bez zaměstnanců (zatím). (U mzdy byl u jedné podobné firmy problém - řekli na úřadech, že nemůže společník uzavřít sám se sebou smlouvu, tj. nemůže mít na PP smlouvě dva své podpisy - podepsala tedy jeho účetní a bylo v pořádku - nakonec má společník příjmy jen ze mzdy. ) Ve výše uvedeném případě mého nového klienta potřebuji vědět hlavně postup při uzavření Mandátní smlouvy, co se týká účetního... měsíčně... 1x... je něco jednoduššího nebo je praxe a povinnosti v evidenci stejná úplně jako u mezd a rozdíl je jen dle jaké smlouvy se mzda/odměna definuje? To je horor. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 9. 2008 19:50

Vladimíra (neregistrovaný)

Re: odměna jednatele / mzda - jaký je ro
      Dobrý den, zakládali jsme s.r.o. přesně před rokem a byla jsem z toho taky vykulená. Za pomoci internetu jsem vše zvládla a musím říct, že to zase takový velký horor není. Máme s.r.o. - taky jeden jednatel a sám sobě zaměstnancem. Pokud dodržíte zákonné postupy, je to v poho. Pokud by jste potřebovala konkrétní věci, nechte spojení, není problém probrat podrobně každou situaci postupně. Pokud budete dělat všechno sama, mzdy, účto, sklad, administrativu jako já věřte, že je to lepší v tom, že budete mít absolutní přehled o dění ve firmě. A nakonec rada: velice pěkná je kniha Pavla Běhounka: Společnost s ručením omezeným - řešení účetní a daňové problematiky včetně příkladů z praxe - je tam vše aktuálně k letošnímu roku.

• 17. 10. 2008 10:06

Mirka (neregistrovaný)

Re: odměna jednatele / mzda - jaký je ro
      Rozdíl je jen v tom, dle jaké smlouvy se mzda/odměna definuje. Přihlášený být musí jak na SP (kódem 7)tak ZP, daně musí patit taktéž (musí mít daň zálohovou)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).