Re: výpověď z PP ze zdravotních důvodů
262/2006
§ 56 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
a) podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce
Děkuji, to jsem si také našla, ale jde mi o to, že to potvzení není vydané zavodním lékařem (má momentálně dovolenou a neordinuje) ale mým obvodním lékařem. tak jak je to v tomto případě, jestli je nutné čekat na vyjádření závodního nebo někoho jiného?
nemůžete okamžitě zrušit PP pouze na základě lékařského posudku, dle §56 ZP vám zaměstnavatel musí umožnit výkon jiné práce, pokud tak neučiní do 15 dnů od předložení posudku, teprve pak můžete zrušit PP okamžitě a náleželo by vám odstupné. jinak pokud je nezpůsobilost pro noční práci dočasná (§53 e) nemůže vám dát zaměstnavatel výpověď, pokud je to dlouhodobé, může dát výpověď dle §52e a pokud nelze přeřadit ve výpovědní době na jinou práci, je to překážka na straně zaměstnavatele a náleží vám za tuto dobu náhrada mzdy. dovolenou závodního lékaře bych asi řešila tou neschopenkou, jak navrhovali níže a až se vrátí, nechala bych si napsat posudek od něj
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 9. 2008 17:47
Od svého obvodního lékaře mám potvrzení že nemohu vykonávat noční směny, zaměstnavatel mi nemůže nabídnout jinou práci jelikož nevede provoz bez nočních směn. Závodní lékář je momentálně delší dobu nepřítomen a neordinuje. Mohu na základě tohoto potvrzení od obvodního lékaře podat výpověď nebo může mít dle zákona zaměstnavatel nějaké výhrady k takovémuto okamžitému zrušení pracovního poměru?
Je někde nařízeno jak postupovat v případě nepřítomnosti závodního lékaře?
Děkuji za odpověď