Re: sdružení a auto
Jsou dvě možnosti:
1. Auto ve sdružení - uplatňujete leasing, PHM, opravy, servis, DPH...v poměrné výši dle služebních a soukromých cest- doklad o použití § 29 zákona o DPH. Po ukončení leasingu musíte vložit do obchodního majetku a při prodeji je časový test pro zdanění daní z příjmu 5 let.
2. Auto soukromé - uplatňujete náhrady dle §24 odst k) zákona o DP (u leasovaného auta si nejsem jistá, jestli i základní náhradu - zkuste vyhledávač). Při prodeji časový test 1 rok
Záleží na tom, jestli auto budete víc využívat ve sdružení nebo soukromě....Uff, doufám, že se ozve někdo chytřejší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 9. 2008 9:39
Podnikám jen ve sdružení , vedu za sdružení DE. jsem plátnice DPH.
Auto mám ve smlouvě o sdružení a je používáno pro sdružení. Nyní chci koupit druhé auto na leasing, které bude používáno částečně pro sdružení a částečně skoukromě. Co všechno a jak musím dělit. Jak dělit odpočet DPH a kdy?
Nebo by šlo auto vůbec nedávat do majetku a pužívat ho částeěně pro sdružení, částečně skoukromě a uplatňovat si náhradu?
Prosím podaťte mi někdo, děkuji mám v tom hroznej zmatek jak to udělat.