Re: daň na výstupu u soukrom. km
Lze stanovit i tak, že se poptáte za jakou cenu by se totéž auto pronajalo v autopůjčovně.
(Pozor, neplatí vždy, že u osobního nikoliv. Podstatné je, jestli bylo při pořízení auta uplatněno DPH. Okolo roku 2003 platilo, že lze uplatnit DPH i u osobního vozu, které je opatřeno mřížkou. V TP to mělo M1.)
PHM, které načerpá pokud odečtete jako firma DPH na vstupu,
musíte za soukromé km uvést na výstupu.
Pokud používá automobil i k soukromým účelům tak se mu daní
1% z pořizovací ceny včetně DPH jako nedaňový příjem a firma
si uplatňuje náklady na automobil v plné výši.
já to mám zavedené tak že pokud zaměstnanec používá služební vozidlo i k soukromým účelům tak se mu dodaňuje 1% z pořizovací ceny včetně DPH a potom si musí vést knihu jízd ( ta je ostatně ke všem vozidlům ) ve které je vyznačeno kolik km za měsíc ujede soukromě a ty potom přepočítám sazbou za pohonné hmoty a průměrnou spotřebou ( dle TP ) a vyfakturuji mu tyto kilometry i s dph ( veškeré nákupy PHM platí naše firma ) . on to zaplatí. zatím jsem s FÚ v tomto neměla žádný problém.
Pokud by zaměstnanec používal k soukromým účelům nákladní auto, nebo osobní - užitkový automobil, u kterého byla uplatněna DPH na vstupu, pak se musí odvádět i DPH na výstupu. Stanovit klíč, co bude základem pro odvod DPH na výstupu každý měsíc (čtvrtletí) , je na poplatníkovi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 9. 2008 10:05
Prosím o radu,
služební auto, zaměstnanec jezdí i soukr. km, musím zdanit na výstupu, jakého auta se to týká, jak si stanovím částku?
Moc děkuji za radu