Re: Účtování leasingu
Těch způsobů, jak evidovat leasing, je několik. Důležité je, aby v nákladech byla vždy správná část.
Takže zaplacená akontace se účtuje 381/221, ta se pak měsíčně rozpouští 518/381, popř. další platba je 381/221 (záleží taky na druhu leasingu), dále pak někdo veškeré závazky eviduje na 325, jak uvádíte, někdo účtuje rovnou přes banku.
osobně si myslím, že pokud budu bankovní úhradu účtovat na 381 tak mi ten účet nemůže ke konci roku sedět .Budu tam mít předpis a ještě úhradu , konečný zůstatek budu navýšen 1x tolik . V tom případě kam s ním ? když budu chtít mít tyto účty vyrovnány? Nehledě nato si myslím, že mi tyto úhrady sníží celkovou částku?
na 38 se přece evidují celkové zbývající náklady
Jak jsem psala, záleží, jaký máte leasing. Pokud máte pravidelné splátky, tak platí to, co píšete. Existují ale leasingy, kde nejsou pravidelné splátky a v prvním měsících se platí velká částka, která se postupně snižuje. Pak je potřeba taky časově rozlišovat, nejenom ta akontace.
Nemůžeme vám poradit, protože účtování záleží na formulaci smlouvy. Pokud je 1. platba definována jako záloha, pak nemusíte účtovat přes 381, ale pokud je ve smlouvě uvedena 1.vyšší splátka, pak se účtování přes 381 nevyhnete. Já účtuji o leasingu již 15 let, většinou přes účet 381 a věřte mi, že na konci je vždycky účet 381 vynulovaný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 9. 2008 15:39
Dobrý den ,
prosím někoho kdo se vyzná a má praxi v účtu auta na leasing - užitkového
měsíční předpis
5xx/381
úhrada bankou
325 /221
děkuji za pomoc