Re: OSVČ - nájem manželce
Máte rozdělené společné jmění manželů nebo ne?
Pokud ne, vidím to jako problém, protože při SJM máte "společnou kapsu", tudíž nemůžete mít jeden z vás "výdaj" a druhý "příjem", když je to všechno v rámci jedné "kapsy".
Pokud máte rozděleno, pak vy byste to dle mého názoru mohl uplatnit jako výdaj a manželka zase musí zdanit jako příjem dle §9 zákona o dani z příjmů.
Počkejte si ještě na další reakce.
Děkuji za reakce, ano manželka měla dům již před sňatkem a je to její majetek.
Pane Vladimíre 2, nechci se hádat, ptám se opravdu ze zvědavosti: Jste si jistý, že by bylo možno uplatnit na straně tazatele daňové výdaje a na straně manželky příjmy podle §9 v případě, že nemovitost měla již před manželstvím I V PŘÍPADĚ, že NEMAJÍ jakkoliv zúžené či rozdělené SJM? Já bych se toho bála. Protože i když je ten dům manželky, tak ale její příjmy z toho domu stejně "spadnou" do společné kapsy manželů = do SJM - nebo se mýlím? Budu vděčná za vysvětlení.
Já to tam tak jasně nevidím. Je mi jasné, že ten barák nepatří do SJM, když jej žena měla před vznikem manželství. Ale pořád nevím, na základě čeho by neměly do SJM patřit příjmy z pronájmu, ale měly tam patřit zisky z toho pronájmu po zdanění. ˇ
Napadnutelný se mi zdá i výdaj manžela, neboť jeho podnikání funguje z peněz SJM, tudíž i z peněz manželky - a do společné kapsy se pak odvádí i zisk.
Ale nejsem právník a můžu se mýlit...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 9. 2008 10:51
Jsem osvč. V rodinném dome mam podkrovní místnost jako kancelář. Majitelem nemovitosti je manželka. Mohu manželce zaplatit nájem za kancelář a tím si snížit zisk?? A musí to manželka nekde přiznat???děkuji za reakce, Jan