Re: Přechod na paušální výdaje X leasing
pokud vede DE, nemůže použít výdaje paušálem. Pokud vede účto, může. Pokud nevede účto, nemůže zařadit po skončení leasingu do majetku, nesplní podmínky, tak dodaní co kdy uplatnil. Najděte si v historii, byly tu o tom dlouhé debaty.
Celý rok zapisuji výdaje, kupuji majetek, odepisuji. Na konci roku zjistím, že mám málo výdajů či nákladů, tak uplatním procento. Zaúčtováno mám, splátky mám a platím, vedu odpisové karty-nesmím přerušit-takže účetnictví či daňové evidence v pořádku a pro ˇvýpočet daně z příjmu použiju to co mi zákon nabízí. Po skončení leasingu zařadím majetek do evidence.
O přechod nejde, ale o to, že když vedete DE, tak nesmíte uplatnit výdaje procentem. Pokud vedete účto, můžete. Takže buď vedete účto a uplatníte % a leasing není problém, nebo nevedete nic a uplatníte % a leasing je problém, protože nemáte majetek. Víc polopaticky to napsat neumím. V historii se o tom už napsalo tady dost.
Když vedete daňovou evidenci, tak uplatňujete skutečné výdaje. Vedete prostě skutečné příjmy a skutečné výdaje. Když uplatňujete %, tak vlastně nic nevedete. Vedete si jen záznamy o příjmech. Tedy ani ne záznamy o majetku. DOufám, že je to tak:o))) L.
Zřejmě je dobré postupovat s kopretinou v ruce systémem:
Má mě rád - nemá mě rád,mám majetek - nemám majetek,
mám danit - nemám danit. Pragmatici používají liché a sudé dny.
Počkejme na odpověď na můj poslední příspěvek výše =
ohledně proškolení.
Vždy se mi líbilo, jak si tady lidé pomáhají a snaží se poradit jeden druhému. Nechápu tohle chytání se za slovíčka a upozorňování na špatný pravopis. Většina spíše myslí na to , jak nejlépe popsat svůj problém, než na terminologii nebo vyjmenovaná slova.
Možná by jste si svůj příspěvek také mohl znovu přečíst a případně se chytit za nos.
Klidně se chytnu za cokoliv, pokud Vy vysvětlíte ten často používaný termín = P ř e c h o d na paušální výdaje =.
Pozn. V ZDP je jenom Přechod z DE na účetnictví a Přechod
z účetnictví na DE (viz přílohy č. 2 a 3 ZDP).
Byla by to v rámci vaší poradenské nebo školící činnosti velice záslužná činnost. Pokud to rozšíříte o ten pohled na majetek
získáte si zajisté i nehynoucí slávu na tomto serveru.
Upozornění moderátora
Upozornění pro všechny:
Tato debata je sledována moderátory stejně jako ostatní thready. Pokud diskuze začně vybočovat z mezí slušného chování, bude smazána. Berte to jen jako preventivní upozornění. Zatím to tady nepřesáhlo hranici, ale debata se přiostřuje, tak pozor :-)
Přechod na paušální výdaje = přechod z uplatňování skutečných výdajů na uplatňování výdajů procentem z příjmů - tuto větu pochopí každý, kdo pochopit chce.
Sám píšete, že je tento termín často používán.Nejen mezi námi, ale dokonce i v médiích.Tak proč s tím máte takový problém?
>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>
>>>>>>>prosím Vás, lze přejít na výdaje paušálem, pokud mi
>>>>>>>běží leasing. Například smlouva mi končí třeba v roce
>>>>>>>2010? Lze v tomto případě přejít na tyto náklady?
>>>>>>>
>>>>>>>Děkuji Lucie
>>>Vždy se mi líbilo, jak si tady lidé pomáhají a snaží
>>>se poradit jeden druhému. Nechápu tohle chytání se za
>>>slovíčka a upozorňování na špatný pravopis. Většina
>>>spíše myslí na to , jak nejlépe popsat svůj problém,
>>>než
>>>na terminologii nebo vyjmenovaná slova.
>>>Možná by jste si svůj příspěvek také mohl znovu
>>>přečíst a případně se chytit za nos.
>>
>>Klidně se chytnu za cokoliv, pokud Vy vysvětlíte ten
>>často používaný termín = P ř e c h o d na paušální
>>výdaje =.
>>Pozn. V ZDP je jenom Přechod z DE na účetnictví a
>>Přechod
>>z účetnictví na DE (viz přílohy č. 2 a 3 ZDP).
>>Byla by to v rámci vaší poradenské nebo školící
>>činnosti velice záslužná činnost. Pokud to rozšíříte o
>>ten
>>pohled na majetek
>>získáte si zajisté i nehynoucí slávu na tomto
>>serveru.
>>
> Přechod na paušální výdaje = přechod z uplatňování
>skutečných výdajů na uplatňování výdajů procentem z
>příjmů - tuto větu pochopí každý, kdo pochopit chce.
>Sám píšete, že je tento termín často používán.Nejen
>mezi námi, ale dokonce i v médiích.Tak proč s tím máte
>takový problém?
Já s tím žádný problém nemám, tento termín se v ZDP nevyskytuje
a ani v mediích dosud nikdo nevysvětlil, jak je to s tím majetkem,
resp. kam se při "přechodu" ztratí a jak se při "přechodu z přechodu" zase objeví.
Z textu zákona §7/7 jasně vyplývá pouze to, že poplatník uplatní výdaje buď dle §24 nebo dle §7/7. O p ř e c h o d u ani zmínka.
Ovšem pokud máte jiné informace, jistě se ráda o ně podělíte.
při přechodu na výdaje % musíte udělat vposlední daňovém přiznání DE úpravu příjmy navýšit o neuhrazné pohledávky,materiál či zboží, a výdaje navýši o neuhrazené daň uznatelné závazky dod. fa... Co se týká majetku je pouze informace, že HM se odepsuje se i za dobu výdajů%, bytˇvýdaje neovlivní.Domnívám se že musím HM evidovat. A také ho eviduji.
Vrátím se na začátek a znovu se zeptám: Vedu DE a mám leasing, který mi končí v 10/09 a kupní /zůst./ cena OA je 50000,- Kč, uplatňoval jsem si pom.část leasingu,vč.akontace od 11/04 i v roce O7. Vzhledem k tomu, že se neuplatňuje soc.a zdr.poj. a ubyly mi ještě nějaké další výdaje, bude pro mne výhodnější uplatnit výdaje procentem /50%/, platím silniční daň, leasing eviduji v PaZ, platím bankou a převedu do PD atd. Na konci roku sečtu příjmy a odečtu 50%, stejnou částku zdaním/po odečtení odč.pol. apod./ V příštím roce pokud se nezmění zákon budu postupovat stejně, pouze OA v 10/09 zařadím do majetku, neuplatním odpis. Je v měm případě něco špatně? Prosím o odpověď, děkuji.
to je jak u blbejch. ta diskuze na kterou je tu odkaz nestačila?
§4/4 - pouze to je obchodní majetek, o čem je účtováno nebo je v daňové evidenci
§24/4/c - musí být zařazeno do obchodního majetku
a hlavně §7/13 - kdo nevede účto ani neuplatňuje paušál, vede DE - z toho logicky plyne, že kdo vede DE neuoplatňuje paušál ani nevede účto.
pro méně chápavé rozvedeno ještě v D 300: Poplatník, který uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 9 zákona, nevede daňovou evidenci.
no a když nevede DE ani účto, nemůže mít zařazeno nic do obchodního majetku.
sakra jestli ani takhle to nestačí, tak už nevím.
>>Odpovězte, prosím konrétně, podle kterého § ZDP nelze
>>při DE uplatňovat výdaje %. Uplatňuji výdaje % v DE
>>již několik let a vše je v pořádku. Je to docela
>>zásadní
>>informace. Děkuji za všechny.
>
>to je jak u blbejch. ta diskuze na kterou je tu odkaz
>nestačila?
>
>§4/4 - pouze to je obchodní majetek, o čem je účtováno
>nebo je v daňové evidenci
>
>§24/4/c - musí být zařazeno do obchodního majetku
>
>a hlavně §7/13 - kdo nevede účto ani neuplatňuje
>paušál, vede DE - z toho logicky plyne, že kdo vede DE
>neuoplatňuje paušál ani nevede účto.
>
>pro méně chápavé rozvedeno ještě v D 300: Poplatník,
>který uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 9 zákona, nevede
>daňovou evidenci.
>
>
>no a když nevede DE ani účto, nemůže mít zařazeno nic
>do obchodního majetku.
>
>sakra jestli ani takhle to nestačí, tak už nevím.
Chybička se vloudila: § 7/13 =přesný text:
=13) Poplatníci s příjmy podle odstavců 1 a 2, kteří nevedou účetnictví a neuplatňují výdaje podle odstavce 7,= xxxxx
a nikoliv uváděné =kdo nevede účto ani neuplatňuje
>paušál xxxx
je tam pouze =a= nikoliv =ani=.
Z toho vyplývá , že pokud nevedou účetnictví
A neuplatňijí výdaje podle §7, vedou DE.
D-300 není zákon a je možno to chápat tak, že
nevede DE = nemusí vést ale může.
mf to zatím chápe tak, že nemůže:-)
a když už čeština, tak pořádně, ale ta právnická: nevede ú a neuplatňuje %
vám právník vyloží tak, že když ani jedno z tohoto nedělá, pak postupuje podle §7b.
a nevede je nevede, ne že může vést či nemůže vést. a když nevede, nemá majetek...ale to je furt dokola. dělejte si to jak chcete, jsou to vaše daně, vaše peníze (event. klientů)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 9. 2008 14:15
Dobrý den,
prosím Vás, lze přejít na výdaje paušálem, pokud mi běží leasing. Například smlouva mi končí třeba v roce 2010? Lze v tomto případě přejít na tyto náklady?
Děkuji Lucie