Re: Pozdější odchod na mateřskou dovolen
Nikdo na prsa vám nelehne. rozhodujete se vy a vyplníte, kdy nastupujete na peněžitou pomov mateřství. Ale protože se tato pomoc počítá z výdělku 12 měsíců před nástupen na MD, víte už předem že za prosinec dostanete velké peníze?
po skončení MD si žena přinese papír od státní sociál.podpiry, kde vyplním kdy ji končí peněžitá pomoc a kolik bere na den a tím to končí. To se odevzdá. A pak berete rodič.příspěvek a můžete si vybírat dovolenou či nastoupit do práce. Žádná oznamovací povinnost od zaměstnavatele není povinná. Akorát musíte snad nahlísit jak dlouho chcete brát rodič.příspěvek. V tom se nevyznám. Já bych nastoupila 6 neděl předem.
V práci se žádá o rodičovskou dovolenou a tzn i její délku. To, jaký k tomu a jak dlouho pobíráte rod. příspěvek, vědět nemusí. Řád. dovolenou musím stejně ještě v určité délce před nástupem čerpat, tak se o ni neošidím. Vy byste možná 6 neděl čerpal,ale já právě vzhledem k výdělku a nové legislativě od 09 uvažuji také jinak.
Hrošíku, nespletla jste si to s tím pozdním nástupem na MD? Platí, že pokud nastoupí na MD později než 6 týdnů před předpokládaným datem porodu, bude pobírat mateřské dávky 22 týdnů od porodu, ne? Po skončení mateřské si může požádat o vyčerpání zbylé dovolené z roku 2008 i dovolené za rok 2009 a pak teprve nastoupit na rodičovskou. O rodičovskou dovolenou, pokud na ní chce být, musí zaměstnavatele požádat tak, aby navazovala na řádnou dovolenou a určit dobu trvání rodičovské, nejdéle do 3 let dítěte. O rodičovský příspěvek si zažádá hned po skončení mateřské na úřadě a určí si variantu délky jeho pobírání.
Jenže s tou legislativou to není ještě takové, jak si možná myslíte. To, že před několika týdny navrhovali různí zákonodárci-poslanci, aby se PPM výrazně zvýšila, nebylo ještě zákonem odsouhlaseno. Domnívám se, že to byl jenom jeden z předvolebních slibů. Možná to někdo vypustil, další se toho chytli a když to opravdu někdo zodpovědný spočítal, tak zjistil, jaký by to mělo dopad na státní rozpočet a nyní se o tomto výrazném navýšení již nemluví (alespoň jsem žádný další ruch kolem nezaznamenala). Takže počkejte, ale máte nárok jít ze zákona 6-8 týdnů před plánovaným porodem na MD, pokud půjdete déle, tak budete mít jen 22 týdnů (viz odpověď výše).
Já jsem ale již viděla na http://www.mpsv.cz/files/clanky/5661/04062008b.pdf, že to platí. Ale chci si na OSSZ právě vše ještě ověřit. O 6 týnů volna před porodem se neošidím, protože mi zam-el nařídil ještě některé dny vyčerpat. O volno nejde, ale když vidím tu možnost a rozdíl možná několika tisícovek, tak sháním info.
děkuji
Teď nevím, jak to s tím volnem myslíte, ale znova opakuji: pokud nastoupíte čerpání mateřské dovolené (tj. pobírání mateřskcýh dávek) v rozmezí mezi 56 d 42 kal. dny před předpokládaným dnem porodu, bude celková délka pobírání mat. dávek 28 týdnů (tj. 196 kal. dnů). Pokud na mateřskou nastoupíte později než 6 týdnů před předpokládaným dnem porodu, budou Vám mateřské dávky vypláceny od nástupu na MD do doby 22 týdnů po skutečném dni porodu.
Vím, že odborníci říkají, že se matka ošizuje o volno, když nastoupí déle na MD, protože třeba z důvodu vyššího příjmu pracuje. Tak jsem měla na mysli, že bych si volno stejně "udělala", protože mám čerpat ještě letošní dovolenou. Jde mi spíše o finance. Strop v letošním roce je 14.370,- Kč, a pokud bych nastoupila v lednu a platilo to, co již vyšlo MPSV, tak mi to vychází na 19000,- Kč,....
Vy mně nerozumíte, nejde o volno, jde o délku vyplácení mateřských dávek. Prostě mateřské dávky musíte začít pobírat nejpozději 6 týdnů před plánovaným porodem, abyste je měla vyplácené 196 kal. dnů. Pokud je začnete pobírat později(nejpozději je můžete začít pobírat ode dne porodu), budete je mít vyplácené od začátku jejich pobírání do doby 154 od skutečného dne porodu.
Paní Jiřko myslím, že rozumím, jen to špatně chápeme. Když nastoupím 1.1. a porodím 26.ledna, tak dávky budu pobírat 25 + 154 dní, tj. 179. Porodím-li dříve, tak to nebude 25 dní, ale méně. Ale jestliže bych měla rozdíl 5000,- Kč měsíčně, tak je stejně lepší nastoupit 1.1.09 než 15.12. 08 nebo ne? děkuji
Jiřko ještě...dnes jsem byla u Dr. a ta na mě docela koukala, že jen ví, že se chodí 6-8 týdnů, že to spíše asi nedovolí zam-el a ona by asi musela napsat, že nemá námitek. A že neví, kdyby se něco stalo, kdo by nesl odpovědnost..Nevíte něco o tom....zda to takhle některé ženy využívají, např. když mají velké příjmy u zam-ele? Já si myslím, že v práci by mi problémy nedělali, zvlásť když bych čerpala řádnou dovolenou....?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 9. 2008 20:05
Dobrý den, na mateřskou dovolenou bych měla nastoupit zhruba v polovině prosince, pokud počítám 6 týdnů před pravd. porodem. Uvažuji jít na MD až 1.1. 2009, protože mám vyšší příjem.
Jaký to bude mít dopad či vliv na mateřskou dovolenou?