Mateřská dovolená

• (neregistrovaný)

29. 9. 2008 10:01

Dobrý den,pokud nastoupím MD 1.10.2008 bude mi končit 15.4.2009?od 16.4.2009 bych měla pak čerpat řádnou dovolenou r.2009 pokud zažádám o její čerpání a následně by mi měla navazovat RD je to tak?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2008 10:04

xy5 (neregistrovaný)

Re: mateřská dovolená
      dle lhůtníku vychází konec 14.4.2009
      o čerpání dovolené musíte zam-tele předem požádat od 15.4., budete ji čerpat v nezkrácené délce + příp. zůstatek D z r. 2008, poté požádáte zam-tele o čerpání rodič. dovolené (nejdéle do 3 let dítěte)

• 29. 9. 2008 10:06

M (neregistrovaný)

moc vám děkuji za rychlou odpověď.ještě jeden dotaz padla zmínka o lhůtníku ten mohu najít kde?

• 29. 9. 2008 10:07

xy5 (neregistrovaný)

já mám letitý - měl by být k dispozici na OSSZ nebo možná někde na internetu (Lhůtník pro výplatu peněžité pomoci v mateřství) - je tam den nástupu a poslední den výplaty při délce 14, 22, 28, 31, 37 týdnů

• 29. 9. 2008 10:12

M (neregistrovaný)

vidím že máte v této oblasti hodně zkušeností moc díky že se o ně dělíte.Proto Vás ještě požádám o jednu radu.Nástup na MD jsem dala účetní ve svém zaměstnání jsou malá org.oni jej odnesou na OSSZ a je pak ještě nějak nutno dokládat u firmy nebo na OSSZ přesný datum narození dítěte?Já jen abych něco neprošvihla.

• 29. 9. 2008 10:16

xy5 (neregistrovaný)

ano, musíte doložit zam-teli rodný list dítěte (kopii si uschovají) - zároveň požádejte MÚ, aby Vám dala potvrzení pro manžela, že Vy na dítě neuplatňujete daň.zvýhodnění (on toto potvrzení předá svému zam-teli)
      nezapomeňte s předstihem u zam-tele zažádat písemně o čerpání dovolené a následně o rodič. dovolenou
      délku a výši rodič. příspěvku si vyřídíte na kontaktním místě (kde zažádáte o porodné a příd. na děti - tam Vám dají konkrétní informace)

• 29. 9. 2008 10:27

M (neregistrovaný)

na doložení rod.listu zaměstnavateli je nějaká lhůta?Máme již jedno dítě 10 let ale v té době jsem byla na ÚP takže tyhle všechny formality šly mimo mě.Já si u zaměst.nidky neuplatňovala slevu na dítě pouze manžel je OSVČ je tedy nutné při druhém dítěti dokládat že slevu neuplatňuji- a od MÚ nebo zaměstnavatele?

• 29. 9. 2008 12:27

Jiřka (neregistrovaný)

Lhůta na předložení RL zaměstnavateli myslím není, ale podle něho on se dozví, zda jste porodila 1 dítě či více dětí a podle toho se pak určuje délka mateřské. Při vícečetném porodu je totiž délka mateřské 37 týdnů. On Vám jako malá organizace sice mateřské dávky nevyplácí, ale také musí vědět, jak dlouho Vám mateřská bude trvat (zda těch 28 nebo 37 týdnů). A také se ten RL musí dostat na sociálku, která Vám mateřskou vyplácí. Kromě toho také musí zaměstnavatel vědět, kdy budou dítěti 3 roky, protože rodičovská dovolená trvá po dobu, o kterou si zaměstnavatele požádáte, maximálně však do tří let dítěte, tak aby věděl, dokdy Vám musí držet místo. Co se týká daňového zvýhodnění na dítě - potvrzení si vezme manžel a na základě toho uplatní zvýhodnění on (a to potvrzení by předložil FÚ). Nerozumím otázce v poslední části poslední věty - MÚ je mzdová účetní a tím se rozumí, že se jedná potvrzení od zaměstnavatele.
      Zmíněný lhůtník není potřeba - 28 týdnů = 196 kal. dnů (tj. 28 x 7), 37 týdnů = 259 dnů, takže lze snadno spočítat, od kdy do kdy bude mateřská pobírána.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).