Hlavní navigace

Mateřská dovolená bez příjmu

  • (neregistrovaný)

    29. 9. 2008 11:00

    Dobrý den,chci se zeptat z čeho se počítá mateřská dovolená,když není žádný příjem,jen např.brigáda.Počítá se to z minimální mzdy.A co je pravda na tom,že výše mateřské je stupňovaná výší příjmů.Takže já bych dostala tu nejnižžsí asi 3.600,-Kč.Tak jsem to slyšela.Jsem mladá mamina,poraďte.Moc děkuju.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2008 18:03

      Líba (neregistrovaný)

      Re: mateřská dovolená bez příjmu
      Z vašeho dotazu není jasné, jestli jste studentka nebo jestli jste školu už ukončila a jste vedena na ÚP, případně jestli brigádou myslíte Dohodu o provedení práce nebo Dohodu o pracovní činnosti.

      Takže jen všeobecně:
      Na peněžitou pomoc v mateřství (to je dávka nemocenského pojištění, mateřská dovolená je název volna u zaměstnavatele) má nárok zaměstnankyně, studentka nebo OSVČ. Musí splnit podmínku mít odpracováno 270 dnů v posledních dvou letech. Pokud nárok na PPM nevznikne, budete mít nárok na rodičovský příspěvek, a to ode dne narození dítěte, bez možnosti volby kratší doby pobírání RP, bude vám vyplácen ve výši 7.600,- Kč za měsíc do 21. měsíce věku dítěte, poté až do ukončení rodičovské dovolené ve výši 3.800,- Kč za měsíc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).