Re: Vklad nemovitosti, staveb a pozemků
Zahajovací bilance
701/411 15,5mil. Kč
021/701 hodnota budov
031/701 hodnota pozemků
Pozemky se neodepisují, u budov sestavíte odpisový plán a budete odepisovat.
Jen si dejte pozor na to, zda mezi založením a vznikem a.s. nebyly placeny nějaké doklady - notáři, právníci, kolky apod. Pokud doklady mají datum po založení a.s. před vznikem a.s. (tj. zápisem do OR), pak z těchto dokladyů mohou vzniknout tzv. zřizovací výdaje. Ty byste pak měla mít v zahajovací bilanci také. Pokud se dostanete pod zákonem stanovenou hranici, pak alespoň v podobě 381 jako nákladů příštích období.
Re: Vklad nemovitosti, staveb a pozemků
Bývalý šéf auditor mě péroval za to, že to v zahajovací rozvaze má být. Takže já jsem to do zahajovací rozvahy dala na 381 (jako náklad příštích období) a na 383 ve stejné výši (jako výdaj příštích období). Pak ke dni vzniku jsem 381 rozpustila do nákladů 538/381 a v okamžiku proplacení pokladnou jsem účtovala 383/211. Ale nechám to na Vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 10. 2008 10:19
Dobrý den, můžete mi poradit, jak přesně účtovat od počátku v a.s., dělala jsem jen s.r.o. a tuším, že je to podobné.
A. s. - má jediného akcionáře, vydala 31 kusů akcií ve jmenovité hodnotě 500 000kč. Základní kapitál 15 500 000kč - splacen okamžitě nepeněžitým vkladem - nemovitost. Tento majetek se dále musí zařadit do užívání a odpisovat? Jsou to buduovy a pozemky.
Doufám, že jsem to alespoň trochu vysvětlila a předem děkuji za pomoc.