Re: prodavačka - 7,5 nebo 8
37,5 hodiny týdně mají směnaři - ZP § 79 a s tím nemá co dělat, že je prodavačka,
to ne, právě že by tu půlhodinu měla už jako přesčas, takže s příplatkem.... dělá od 8 do 16.30 (včetně 1/2 hodinové přestávky) a žádný přesčas nemá.... ale paní prodavačka si myslí, že má být na 37.5 hodin (bývala tak vždy zaměstnávána u předchozích zam-telů), takže počítala s tím, že bude mít denně zaplacen 0,5 přesčas....
To je celé blbost, protože to by měla kratší pracovní dobu a přesčas je pouze nad stanovenou týdenní pracovní dobu v organizaci. Takže pokud je pracovní doba 40 hodin týdně, což při jednosměnném provozu je, tak přesčas by měla až nad tyto hodiny. Podívejte se zde do historie, bylo to tady už mockrát.
paní "an" nechci být nepříjemná, ale asi jste si špatně pročetla tuto diskuzi.... já jsem nepsala, že má přesčas, ale jen to, že si to myslela prodavačka. Já mám PS uzavřenou na 40 hodin týdně a jelikož pracuje do 16.30 tak nemá žádný přesčas. Zato prodavačka si myslela něco jiného.
Re: prodavačka-prosím jiný dotaz
Ne. Zákonem daná kratší pracovní doba je u zaměstnanců, kteří pracují buď ve dvousměnném provoze (tzn. navzájem se střídají 2 pracovníci, nemohou na pracovišti být oba zároveň, např. u stejného soustruhu) - v tom případě je max. týdenní prac. doba v průměru 38,75 h. Pak je provoz třísměnný, kdy se navzájem střídají ve třech směnách - tam je max. 37,5 h týdně. Nebo musí jít o nepřetržitý provoz, to je provoz, který nelze přerušit - tam je také max. 37,5 h. To, že má nepravidelně rozvrženou pracovní dobu ještě nemusí znamenat, že se jedná o zmíněný provoz.
Re: díky,díky,díky.
>>>>>>Vy jí přece nebudete plánovat směny už včetně
>>>>>>>>přesčasů, když jí tam takto potřebujete, tak jí dáte
>>>>>>>>úvazek 40
>>>>>>>>hodin
>>>>>>>
>>>>>>>to jo, to máte pravdu, takhle to mám provedeno :-))
>>>>>>
>>>>>>To je celé blbost, protože to by měla kratší pracovní
>>>>>>dobu a přesčas je pouze nad stanovenou týdenní
>>>>>>pracovní dobu v organizaci. Takže pokud je pracovní
>>>>>>doba 40
>>>>>>hodin týdně, což při jednosměnném provozu je, tak
>>>>>>přesčas by měla až nad tyto hodiny. Podívejte se zde
>>>>>>do
>>>>>>historie, bylo to tady už mockrát.
>>>>>
>>>>>paní "an" nechci být nepříjemná, ale asi jste si
>>>>>špatně pročetla tuto diskuzi.... já jsem nepsala, že
>>>>>má
>>>>>přesčas, ale jen to, že si to myslela prodavačka. Já
>>>>>mám
>>>>>PS uzavřenou na 40 hodin týdně a jelikož pracuje do
>>>>>16.30 tak nemá žádný přesčas. Zato prodavačka si
>>>>>myslela
>>>>>něco jiného.
>>a pokud bude prodavačka zaměstnána na směny tj. jeden
>>týden od 7-15 a druhý týden 10-18, tak je to
>>považováno za směnování a musí být zaměstnána nejvíš
>>na 7,45?
>>Děkuji.
>
>Ne. Zákonem daná kratší pracovní doba je u
>zaměstnanců, kteří pracují buď ve dvousměnném provoze (tzn.
>navzájem se střídají 2 pracovníci, nemohou na pracovišti
>být oba zároveň, např. u stejného soustruhu) - v tom
>případě je max. týdenní prac. doba v průměru 38,75 h. Pak
>je provoz třísměnný, kdy se navzájem střídají ve třech
>směnách - tam je max. 37,5 h týdně. Nebo musí jít o
>nepřetržitý provoz, to je provoz, který nelze přerušit -
>tam je také max. 37,5 h. To, že má nepravidelně
>rozvrženou pracovní dobu ještě nemusí znamenat, že se jedná
>o zmíněný provoz.
Re: prodavačka-prosím jiný dotaz
Ale já jsem nevěděla, zda je o pokladní nebo o prodavačku u pultu nebo jinou prodavačku. Skutečně záleží na tom, jak je ten provoz definovaný a jaký má druh práce. Pokud je pouze pokladní a navzájem se střídají u pokladny, tak by mělo být těch 38,75 h. Pokud má druh práce prodavačka a práce prodavačky zahrnuje všechno možné, tak jich prostě může být na pracovišti zároveň více.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 10. 2008 9:01
Dobrý den,
přijali jsme prodavačku na 8 hodin denně + 0,5 hodiny přestávku (bude bude mít pevnou pracovní dobu, žádné směny). Je to správně nebo jsem měla dát prodavačce automaticky 7,5 hodin denně?
Děkuji