Re: "Prodej" účetnictví??!!
jestli jsem správně pochopil, tak šlo o externí účetní, která pro Vás pracovala a měli jste uzavřenu smlouvu o poskytování služby, takže ve smlouvě by toto mělo být vše ošetřeno, co při ukončení smlouvy musí předat, jak s úhradou, kolik za co a pod. Protože to neuvádíte, lze těžko radit, ale z praxe, končí-li smlouva, měla by vydat vše a ne se cukat.
Asi opravdu záleží na uzavřené smlouvě.
A na nátuře té účetní. A na vzájemných vztazích... těžko někoho soudit. Já osobně bych zálohu dala úplně automaticky zadarmo, teda pokud bych nebyla z nějakého důvodu na tu firmu pořádně naštvaná.
Bohužel stále se opakující problémy v dnešním podnikatelském světě- není uzavřena smlouva, nenajde se smlouva, smlouva je uzavřena a chybí určení práva, kterým se závazkové vztahy řídí, čímž se ztěžuje vymáhání práv druhé strany atd., smlouva nemá nýáležitosti v podstaných věcech, není přesně uvedeno plcení, způsob, výše, termín atd.
Pokud s ní nenajdete řeč, tak asi nezbyde nic jiného než zaplatit, protože jí ani nemůžete pohrozit soudním vymáháním povinností ze smlouvy, když ji nemáte.
Kdo ví, co za tím vězí.... možná ten export neumí udělat a nechce to přiznat, nebo všechno vymazala a nemá co poslat, tak se vymlouvá, a nebo tím řeší právě tu naštvanost - zkuste po dobrém, je to lepší než hrozit soudem. Orientační výši úplaty vám asi nikdo neřekne, každá všechno asi postupujeme automaticky, bez jakýchkoliv finančních náhrad navíc. Držím palce.
Zkoušeli jsme všechno a soudní cesta by byla až to poslední, export jsme účetní vysvětlovali společně se šéfem po telefonu, protože na její popud a pro usnadnění její práce se zadáváním jsme koupili stejný program, který nám je momentálně "k ničemu", když všechny podklady od začátku roku byly u ní a program se kupoval cca v polovině roku. Jediná výmluva byla, že v tom má své poznámky a proto nedá, ale to by mělo, podle mého, stejný efekt, kdyby jen firma chtěla do účetnictví jen nahlédnout, na což má právo. A prozatím si klade podmínky jen ona..
dobrý den ,
zřejmě hezký naschvál.
Vaše účetní ( ani bývalá) nemá právo vám tyto věci zadržovat.
Tyto věci by měli být vlastnictvím společnosti a být uložené v PC společnosti.Nikoliv v PC účetní .Je to částečně hlavně vaše chyba .
Nevím jaké jste měli vztahy , ale v určitých případech to může použít i proti vám , nebo jako doklad pro svoji praxi - ...
Zkusila bych si s ní promluvit a zeptala se jí o co jí jde .Je možné , že potřebuje peníze, ale v tomhle případě se mi to moc nezdá , protože ona sama by měla vědět , že na tohle nemá právo .
Chápala bych naschvály a zdržování v případě, že nedostala za nějaké služby zaplaceno, ač jí na to náležel nárok a ač ten nárok řádně uplatnila. Ale nevím, jestli je to zrovna tento případ.
Jinak my s kolegou též předáváme zálohy dat automaticky a zadarmo, ani nás nenapadlo, že by to snad mohlo být jinak.
vidím jen dvě možnosti- zaplatit a řádně ji zostudit všudemožně nebo se soudit, ale to budete muset prokazovat co a jak, čili asi vyšší a zbytečné náklady. Toto je klasická situace, která ukazuje, jak dokáže být neseriozní externí pertner firmy ať už v jakémkoliv oboru nebezpečný.
no nevím, ale osobně předání zálohy dat nepovažuji za účetní úkon. Nehledě je to povinnost ze zákona o účetnictví a pokud ji neudělala a nedodala tak bych ji to vyfakturovala jako náhradu za vzniklou škodu a náklady spojené s opravou a doplněním účetní databáze.
v dnešní době si vetšinou zálohu dělají PC sami v určitých intervatelech. kdyby jste měli připojení k firemnímu serveru tak by se to nestalo.
pokud těch dokladů je otimálně , tak bych se jí na celou zálohu vykašlala a přeúčtovala. ( nebo někoho zajistila k přeúčtování)
Nechápu, co k tomuhle kroku ex-účetní vede :-/
Zpracovávám účto v programech, které jsem si sám udělal/upravil. Klientům dávám veškeré tištěné výstupy (uzávěrky, sestavy pro DPM, mzdovou agendu, karty DHM...).
Pokud klient chce, není problémem mu vyexportovat jakákoliv data (do *dbf, *xls...). Je už pak na klientovi, jak s nima dál naloží - vlastní programové vybavení a aplikace ("know how") bych mu ale pochopitelně nedal. Vůbec by mě nenapadlo elektronické zálohy klientovi (ať by odešel z jakéhokoliv důvodu) nedat. Dělám účto od roku 1991, od té doby taky skladuju veškerá data (na různých místech, co kdyby...). Zadržovat zálohy (IMHO zbytečně, protože "papírové" sestavy stejně mají) je cesta, jak si pošramotit renomé a pověst nenapravitelným způsobem.
Pokud u mě nějaký klient končil, bylo to k 31.12.; "nasazení" počátečních stavů čehokoliv je pak pro "dědice" celkem jednoduché.
Několikrát jsem přebíral "účto po někom", naposledy k 1.7.2008... a je to opravdu horor se s tím někdy domluvit. Po odsouhlasení s klientem jsem raději prvníš 6 měsíců zaúčtoval znova (naštěstí toho bylo "trochu") než zápasit s podivuhodnýma sestavama, které vyhotovil můj "předchůdce".
Ještě k ceně: jedině snad cena zálohového média (pokud by to nebylo "bezcenné" CD/DVD - ale třeba flashdisk...), za nějakou "práci" by mi bylo stydno si účtovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 10. 2008 12:01
Můžete mi, prosím, někdo sdělit své názory nebo zkušenosti, a to v následujícím??
Může bývalá účetní, která nechce poskytnou elektronickou zálohu účetnictví firmy, které bylo zpracováváno v Pohodě, což znamená pouze minutový export, resp. záloha databáze, požadovat za tuto zálohu úplatu (s tím, že se odvolává na úkon nad rámec uzavřené smlouvy), když pro společnost několik let toto účetnictví vedla a firma požaduje pouze účto za tento rok?
Máte někdo nějaké zkušenosti nebo i jako účetní, pokud by Vás firma, pro kterou vedete účto, požádala o celou zálohu, jak byste se zachovali? Dali by jste ji nebo by jste požadovali úplatu, příp v jaké orientační výši?
Děkuji za Vaše reakce