Re: Silniční daň
ještě mám jeden dotaz. Já účtuji silničku:
- předpis zálohy - 531/345 (musím v účetnictví vytvořit doklad na základě, kterého to majitel uhradí)
- úhrada - 345/221
- daňová povinnost z DP- zaúčtuji k 31.12.2008 jen pokud vznikl přeplatek nebo nedoplatek +-531/345
Dívala jsem se, že většina účtuje zálohy 345/221 a pak k 31.12. 531/345.
Ale v konečném důsledku je výsledek stejný. Můžu účtovat způsobem jaký jsem popsala?
Re: Silniční daň
Předpis silniční daně dávám až po vypsání daňového přiznání. V průběhu roku účtuji na účtu 345. Vznikne-li přeplatek, můžete požádat FÚ o jeho navrácení. Do nákladů v účetnictví jde silniční daň při zaúčtování předpisu. Nezaplatí-li se tak zatím nevím, co se s ní děje, blíže snad § 24 a § 25 ZDP. Podnikatel se ovšem vystavuje riziku, že bude platit z dlužné daně penále - jeho výše je v zákoně o správě daní a poplatků.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 10. 2008 14:58
Hezké páteční odpoledne,
řeším pár otázek ohledně silniční daně.
1. kdy je silniční daň daňově uznatelná. Jedná se mi o to jestli je podmínka, že musí být zaplacena, aby byla daňově uznatelná.
Vedeme účetnictví, u daňové evidence je to samozřejmé, ale u účetnictví? Zmátl mě jeden článek, kde jsem četla, že podmínka zaplacení není důležitá, ale daňový poradce tvrdil opak, tak co je pravda.
2. V roce 2008 platím zálohy na silniční daň a protože u 1. zálohy nebyly uplatněny slevy, tak při podání daňového přiznání vznikne přeplatek. Jak tento přeplatek účtovat. Musím ho asi zaúčtovat do roku 2008, že? A jaký bude předpis.
Děkuji všem za rady