Re: Závěť
To že jste syna neviděla tak dlouhou dobu by mohlo být posuzováno jako že jedná s Vámi v rozporu s dobrými mravy a tím pádem byste ho mohla vydědit.Podle mne by přítel mohl dědit pokud s Vámi prokazatelně sdílí domácnost (trvalé bydliště),ale nejsem právník.Určitě se o tom poraďte s odborníkem.Setkala jsem se ve svém okolí s případem,kdy nebylo možné splnit přání zemřelého,protože doma napsal závěť,která pak byla neplatná.
Děkuji za rady,jde mi o to: pokud syna nevydědím,a napíši závěť že vše odkazuji příteli se kterým žiji několik let,závěť bude platná ?,bude přítel tedy dědit vše kromě podílu který musí ze zákona zdědit syn? Nebo pokud opomenu uvést syna ,a uvedu jen přítele bude závěť neplatná? To známená že v závěti musím uvést i syna pokud ho nevydědím?,pokud bude dědit ze zákona nač ho uvádět ? v závěti chci uvést jen přítele,to že syn podědí něco ze zákona o to mi nejde ,ale ten zbytek chci aby získal přítel.Jde mi hlavně o to aby přítel byl veden jako dědic,hlavně z důvodu aby mu připadla urna a osobní věci .Možná se vám to zdát divné ale,záleží mi natom.
divné to vůbec není, je to celkem častý problém, ale nevím, jestli urnu lze odkázat, rozhodně není součástí dědictví. ta za vašeho života není, tudíž ke dni úmrtí není co dědit.
jestli tohle spíš neřesí stanovení správce dědictví (§480a až...)
a k té neplatnosti - Nezletilým potomkům se musí dostat aspoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků.
Dobrý den,
z vlastní rodinné zkušenosti. Pokud odkážete vše svému příteli v závěti, tak není vyhráno. Jelikož ze zákona má na dědictví nárok v první řadě dítě a manžel. Až (a ted se omlouvám, že to tak píšu) umřete, váš syn napadne vaší závět a bude dědit taky. Bohužel takový je český mumulend :-)
závěť bude neplatná, neb je v rozporu se zákonem. můžete synovi "zkrátit" dědictví o polovinu - tj. půlku jeho zákonného nároku a to je bez problému. nebo tedy vydědit. ale co vím z praxe, není to vůbec jednoduché. může po vaší smrti vydědění napadnout a to, že jste ho 30 let neviděla asi jako důvod neuznají. zkuste až budete třeba marod ho požádat o pomoc, pokud odmítne, je to jeden ze zákonných důvodů. nebo pokud byl zavřený, chlastá, žije "nezřízeným" zplsobem apod. nebo vše darujte za života příteli.
Děkuji za radu,ano daruji mu vše za života.Tím pádem nezůstane po mně žádný majetek.Jenže jak například darovat peníze na běžném účtě,na který má přítel dispoziční právo.Prostě na účtu zbyde třeba jen pár stovek korun,mé osobní věci které budu mít u sebe např.telefon,zlaté šperky které budu mít např,na sobě....? Prostě velký majetek nezůstane ,ale ty věci- osobní věci darovat mu za života nelze,co např.zlaté zuby...? A zrovna tyto věci chci aby zdědil jen přítel. Co se týká urny nechci aby syn jí vzal,aby platil pohřeb.Prostě mám přání aby urnu vydali jen příteli a on sní mohl dělat co určím.máte nějakou radu,nebo zkušenost? Pro jistotu napíši teda závět kde bude syn dědit jen neopomenutelný podíl a celý zbytek přítel.Tak by závěť platná byla? Protože nic nezbyde (daruji vše co půjde, příteli za života)budou se dědit jen drobné na účtu,zuby a věci-šperky co budu mít při sobě.Potom by teda dědil syn neopomenutelný podíl,a přítel zbytek?sečetli by drobné na účtu,šperky zuby,rozdělily ? možná se vám to zdá jako vtip,ale pro mně vážná věc.Děkuji za rady všem.
Jenže jak například darovat peníze na běžném účtě,na který má přítel dispoziční právo.
***účet zrušit a vše vést na účet přítele.
zlaté šperky které budu mít např,na sobě....?
***předpokládám, že pokud přítel je pro vás více než syn, že taky bude u toho, když zemřete a když ne, tak nějaký ten šperk vás snad trápit nebude
co např.zlaté zuby...?
***a sakra, tak to už je snad extrém, ne? my jsme všechny příbuzné pochovali či dali na kremaci včetně zubů. Myslíte si, že váš milující přítel stojí o vaše zuby?
Co se týká urny nechci aby syn jí vzal,aby platil pohřeb.Prostě mám přání aby urnu vydali jen příteli a on sní mohl dělat co
určím.
***myslíte, že když syn o vás nejeví tolik let zájem tak bude mít zájem se starat o váš pohřeb a urnu? napište to do závěti, kdyby vznikl spor tak by závěť měla být rozhodující.
Pro jistotu
napíši teda závět kde bude syn dědit jen neopomenutelný
podíl a celý zbytek přítel.Tak by závěť platná byla?
***jistě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 10. 2008 17:31
Dobrý den,poradí mi někdo? Pokud pořídím závěť a uvedu jen že veškerý majetek odkazuji příteli jméno,rodné číslo ,datum,adt.Bude závěť platná? Bude přítel dědit? mám dospělého syna,o kterém v závěti nepadne ani slovo,vyděděn není ale neviděla jsem ho 30let.Prostě jde mi o to zda pokud udělám závěť jen na přítele,bude platná?Bude přítel platným dědicem?