Re: Neplacené volno+den pred ním nemocen
>Dobrý den.
>Jsem tehotná v 6tt.
>Zítra mne chce dát lékařka na neschopenku.
>
>Měla jsem původne nastoupit do práce 6.10,požádala
>jsem ale o neplacené volno z důvodu péče o dítě do 4let
>věku.
>Neplacené volno začína datem 6.10.
>
>Ted jsem volala mzdové účetní s tým,že jsem těhotná a
>zítra budu mít vystavenou neschopenku.Pustila se do
>mne,že jsem mám NV a na nemocenské nárok nemám..
>Lékařka by určite byla ochotna vystavit mne
>nemocenskou např.k datu 4.10.
>Myslím,že je logické,abych byla na neschopence a
>pobírala dávky ..když jsem otěhotněla jěště před datem,kdy
>začínalo neplacené volno..
>
>Děkuji.
Jestliže vám zaměstnavatel povolil neplacené volno, nemáte nárok na nemocenské dávky.
>
>
Dík..ale nárok na NV nemám ani ješte v dobe kdy jsem norm.zamestnaná?
Ja budu mít neschopenku vystavenou k datumu kdy jsem norm.zamestnaná..kdy jěšte NV neběží..vůbec v tom neni logika.Protože já sjme otěhotnela před NV,ne počas neho..
Ale z vašeho dotazu nebylo jasné, že chodíte do práce, vypadalo to, že jste na rodičovské dovolené a po jejím skončení jste požádala o neplacené volno.
Já se moc omlouvám..ale jsem na RD,a požádala jsem o neplacené volno..
Nemůžete mne,prosím ukázat nejaký zákon,nebo tak..kde to najdu vyvsetlené?
Protože..mne to logicky nejde do hlavy..jsem už 6týdnu tehitná,to znamená,že jsme otehotnela v dobe,kdy jsme byla norm.zamestnaná,nebylo podepsaná žádost o NV..a proto si myslím,že by mne dávky měli náležet a pak normálne PPM,RP..
Moc Vám děkuji za pomoc.-)
Ale Vy jste pořád normálně zaměstnaná, protože prac. poměr neskončil. Dítěti byly 3 roky (zřejmě v pátek, v sobotu nebo neděli) a dnes jste měla nastoupit do práce. Požádala jste o neplacené volno ode dneška a to Vám bylo podle všeho zaměstnavatelem povoleno, že? Jste tedy na neplaceném volno a pokud onemocníte během neplaceného volna, nemocenské dávky nenáleží. Kdy jste otěhotněla není podstatné. Řešením by bylo zajít za zaměstnavatelem a dohodnout se s ním na stornování té žádosti o nepl. volno (na to ale zaměstnavatel nemusí přistoupit). Ale jestli máte mít neschopenku až od zítřka, je potřeba dohodnout omluvení dnešní nepřítomnosti v práci.
Jestli jste na RD nebo máte neplacené volno, pak nesplňujete podmínku "ztráty příjmu", protože o nic nepřícházíte. Nejde o to, kdy jste otěhotněla, ale kdy začíná pracovní neschopnost.
viz http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/podminky-naroku.htm
PS: z češtiny si nic nedělejte, důležitější je přesně popsat Vaši situaci
já se moc omlouvám..ale když jsem nastupovala na RD tak jsem v práci podepsala papír,že budu na RD 3roky.
V den,kdy jsem měla nastoupit do práce jsem tehotná..kdy bych teda měla vůbec nárok na nemocenskou teda?
Jenom kdybych normálne nastoupila do práce?a pak jim přinesla papír?
asi jsem to pochopila:-(
>já se moc omlouvám..ale když jsem nastupovala na RD
>tak jsem v práci podepsala papír,že budu na RD 3roky.
>V den,kdy jsem měla nastoupit do práce jsem
>tehotná..kdy bych teda měla vůbec nárok na nemocenskou teda?
>Jenom kdybych normálne nastoupila do práce?a pak jim
>přinesla papír?
>asi jsem to pochopila:-(
Ano, chápete to dobře. Přečtěte si i moji odpověď.
>
áno,bohužel je to tak.neměla jswem nastoupit,ale plynule přejít na NV.
No nic,jsem hrozne sklamaná,možní jěště poprosím zametsanvatela,jestli by "nestronoval" tu žádost a uvidíme..
Zamestnavatele by to vlastne něco stálo,kdyby ten papír hodil do koše?Bude za mne něco platit kdyby jsme zrušili NV a pak jsme nastoupila normálne na nemocneskou?
Moc Vám holky děkuji..i když jste mne vůbec nepotěšili.
Jenže neschopenku můžete kdykoliv ukončit a chtít, aby Vám přidělil práci... Při neplaceném volnu Vás před skončením volna vzít nemusí.., takže když stornuje Vaši žádost a vezme neschopenku, pak Vy třeba za týden neschopenku ukončíte a vrátite se do práce (kterou ale dělá někdo jiný).
On může mít se zástupem sjednanou pracovní smlouvu - za dobu vaší MD, RD a neplaceného volna, tudíž když vám stornuje jen tak ten papír, tak co se zněním té smlouvy pro zastupující zaměstnankyni ?? Pracovně právní věci nejsou tak jednoduché, jak vám připadá a s logikou už nemají společného vůbec nic. Prostě, když o něco žádáte, musíte počítat i s tím, že to časem pro vás nebude moc výhodné, protože se vaše priority změnily, ale zaměstnavatel má také své závazky, proto nemůže ze dne na den měnit rozhodnutí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 10. 2008 10:38
Dobrý den.
Jsem tehotná v 6tt.
Zítra mne chce dát lékařka na neschopenku.
Měla jsem původne nastoupit do práce 6.10,požádala jsem ale o neplacené volno z důvodu péče o dítě do 4let věku.
Neplacené volno začína datem 6.10.
Ted jsem volala mzdové účetní s tým,že jsem těhotná a zítra budu mít vystavenou neschopenku.Pustila se do mne,že jsem mám NV a na nemocenské nárok nemám..
Lékařka by určite byla ochotna vystavit mne nemocenskou např.k datu 4.10.
Myslím,že je logické,abych byla na neschopence a pobírala dávky ..když jsem otěhotněla jěště před datem,kdy začínalo neplacené volno..
Děkuji.