Re: narok na dovolenou
pokud odpracujete (od 1.9.) do konce roku alespoň 60 PD u tohoto zam-tele (máte sjednán prac. poměr), potom budete mít nárok na 4/12 celor. nároku, tj. 6,5 dne D (při celor. nároku 20 PD)
záleží, co jste měl sjednáno za "brigádu" - pokud dohodu o provedení práce nebo dohodu o prac. čínnosti, tak dovolená nenáleží, pokud prac. poměr, potom (pokud jste dovolenou nevyčerpal), Vám měla být proplacena při ukonč. PP
Pozor - dovolenou určuje zam-tel, takže se musíte dohodnout, že Vám ji umožní čerpat - ne že řeknete, beru si dovolenou - to byste ji také nemusel dostat!
dovolenou nařizuje zaměstnavatel (to vychází ze zákoníku práce). Takže pokud chcete dovolenou vybrat, můžete maximálně požádat zaměstnavatele, aby Vám ji nařídil či alespoň povolil na dobu, kdy chcete. Zam-tel Vám však vyhovět nemusí, takže pokud nebude souhlasit, byla by to neomluvená absence.
jee tak nejsem idiot...to je mi jasny, tady to funguje jinak dovolenou dostanu kdy chci jen aby to misto dovolene nebylo neplacene volno...ptam se protoze nase administrativa je x km od naseho pracoviste a nemam se jinak kde informovat..manik co mi dovolenou schvali tak sam nevim jakej mam narok...je na stejny pozici jako ja...a technik IT toho o zakonech moc nevim...spis sem se chtel ujistit...
já vím, ale zamestnavatele sem v zivote nevidel...nechapu co je na tom tak tezkeho...uz jsem tu dovolenou mel..vse v poradku..a zadnej zamestavatel mi nerek ani jo bo ne.vy ste tu zas nabity zakonama...to je pak neco dyz se clovek zepta esli ma narok na jeden den dovolene po odpracovanym mesici.....na to kdo o dovolene rozhoduje sem se vubec NEPTAL...chtel jsem slyset ano nebo ne§§
Tak jinak - nárok na vyměření dovolené Vám vzniká po odpracování 21 směn (to je Vám vyměřena 1/12), po odpracování dalších 21 směn je Vám vyměřena další 1/12 a po odpracování dalších 18 směn (čili až celkem odpracujete aspoň 60 směn) se celý nárok přepočítává jinak - pak ty původní vyměřené dvanáctiny padají a je Vám vyměřena dvanáctina za každý celý měsíc v tom zaměstnání.
Ale nárok na vyčerpání vyměřené dovolené vzniká až tehdy, až Vám ji zaměstnavatel povolí (určí) vyčerpat.
Vy se spoléháte na to, že si dovolenou prostě vezmete a nikdo nic nenamítá. Může být. Ale také se může stát, že zaměstnavatel nebo vedoucí řekne, že Vám žádná dovolená nebyla povolena (doklad o tom nemáte) a že Vám za ten den nasolí neomluvenou absenci. A bude plně v právu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 10. 2008 14:21
prosim vas mam narok na 1 den dovolne pokud jsem zamestnan od 1.9.?? predtim jsem tam byl 2 mesice na brigade..dekuji