Hlavní navigace

Pronájem prostor

• (neregistrovaný)

7. 10. 2008 16:41

dobrý den,
    jsem plátce dph, vedu DE. od města mám pronajaty nebytové prostory bez dph. část těchto prostor pronajímám ... má být fakturováno také bez dph nebo musím fakturovat s dph.
    děkuji za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2008 10:01

aa (neregistrovaný)

Re: pronájem prostor
      Neplátcům vždy bez DPH a plátcům můžete, ale nemusíte, účtovat
      s DPH, záleží, jak se dohodnete - viz § 56 odst. 5 zákona o DPH.
      Veškerý nájem bez DPH pak musíte uvádět do přiznání na řádek 530 a vypočítat koeficiet.

• 8. 10. 2008 20:44

pavel (neregistrovaný)

mohl by jsem ještě požádat o radu co znamená ten koeficient?

děkuji

• 10. 10. 2008 9:18

Jarda (neregistrovaný)

Pokud budete nájem uvádět jako osvobozené plnění (bez DPH) tak se koeficientem krátí výdaje, které jsou společné pro vaši živnost a zároveň pro pronájem. Pokud jste schopen oddělit výdaje, tak u výdajů souvisejících pouze s nájmem neuplatňujete DPH vůbec. Jinak výpočet koeficientu najdete v zákoně o DPH.
      V současné době řeším stejný případ pronájmu. Bylo mi řečeno, že nájem od 1/7/08 musím zdaňovat (teď mluvím o dani z příjmu) pod par. č.9. Dosud jsem zdaňoval pod par. 7 což bylo špatně, protože bych musel mít na nájem zvlášť živnost. Od 1/7/08 nepatří nájem do živností. Navíc mi bylo řečeno, že na služby spojené s pronájmem, které přefakturovávám musím mít také živnost.
      Na téma nájem a pronájem jsem sice našel mnoho příspěvků, ale jak to bývá odpovědi se různí . Mám v tom pěkný guláš.
      Pokud to někdo umíte shrnout tak abych měl ucelený obraz, budu velmi vděčný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).