Re: pronájem prostor
Pokud budete nájem uvádět jako osvobozené plnění (bez DPH) tak se koeficientem krátí výdaje, které jsou společné pro vaši živnost a zároveň pro pronájem. Pokud jste schopen oddělit výdaje, tak u výdajů souvisejících pouze s nájmem neuplatňujete DPH vůbec. Jinak výpočet koeficientu najdete v zákoně o DPH.
V současné době řeším stejný případ pronájmu. Bylo mi řečeno, že nájem od 1/7/08 musím zdaňovat (teď mluvím o dani z příjmu) pod par. č.9. Dosud jsem zdaňoval pod par. 7 což bylo špatně, protože bych musel mít na nájem zvlášť živnost. Od 1/7/08 nepatří nájem do živností. Navíc mi bylo řečeno, že na služby spojené s pronájmem, které přefakturovávám musím mít také živnost.
Na téma nájem a pronájem jsem sice našel mnoho příspěvků, ale jak to bývá odpovědi se různí . Mám v tom pěkný guláš.
Pokud to někdo umíte shrnout tak abych měl ucelený obraz, budu velmi vděčný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 10. 2008 16:41
dobrý den,
jsem plátce dph, vedu DE. od města mám pronajaty nebytové prostory bez dph. část těchto prostor pronajímám ... má být fakturováno také bez dph nebo musím fakturovat s dph.
děkuji za pomoc