Hlavní navigace

Návrat z prac.poměru zpět na mateřskou ?

  • (neregistrovaný)

    8. 10. 2008 11:12

    Prosím, dcera nastoupila od 1.9.2008 po 3 letech mateřské do práce. Vnučce byly 3 roky v červenci 2008.Po měsíci práce by chtěla znovu zpět na mateřskou.Je to možné? Co je proto třeba udělat ? Zaměstnavatel jí neumožní mateřskou do 4 let, bude muset rozvázat prac. poměr,ale může se vrátit zpět na rodič.dovolenou do 4 let? Kam by měla jít?
    Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2008 11:26

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: Návrat z prac.poměru zpět na mateřsk
      Píšete, že by chtěla zpět na mateřskou. Na mateřskou by mohla jedině v tom případě, že by měla nárok na PPM ( další dátě) ale to asi není ten případ. Chtěla by asi zpět na rodičovskou dovolenou.Tato jí však skončila pv červenci, kdy dítě dovršilo 3 roky. Od toho data do 31,8, byla na dohodnutrém nepl. volnu.
      Takže záleží na zaměstnavateli, jestli ji dá znovu nepl. volno, které
      by mělo být písemně a na kterém by logicky musel mít zaměstnavatel zájem. Jinak musí dát dcera výpověď nebo se snažit dohodnout skončení pr.pom. dohodou.

    • 8. 10. 2008 11:35

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Návrat z prac.poměru zpět na mateřsk
      >Ujasněme si nejprve názvy, ať se nepleteme: Mateřská dovolená je název volna u zaměstnavatele a trvá zhruba půl roku (pobírají se mateřské dávky). Pak následuje rodičovská dovolená, to je také název volna u zaměstnavatele a ta trvá tak dlouho, o jakou délku si zam. požádá, maximálně však do 3 let dítěte. Pak už žádné zákonné volno není. Pokud by chtěla být nadále doma, musí se nejprve dohodnout se zaměstnavatelem na poskytnutí neplaceného volna (na dobu, jakou si dohodnou). On na to ale nemusí přistoupit a pak by jí nezbylo, než se dohodnout na skončení prac. poměru k nějakému dni nebo dát výpověď a dodržet ještě 2měsíční výpovědní dobu. To, co nazýváte "vrácením zpět na rodičovskou dovolenou" není rodičovská dovolená, ale rodičovský příspěvek. Rod. příspěvek je název státní dávky a s rodičovskou dovolenou nesouvisí. Vůbec nesouvisí s tím, co osoba, která ho pobírá, dělá. Rodičovský příspěvek náleží, pokud dítě smldší 3 let není dáváno do školky na víc než 5 dní v měsíci a dítě starší 3 let na víc než 4 h denně, nebo na celý den, ale jen 5 dnů v měsíci. Přičemž rodič může pracovat nebo být doma, jak je libo. O rodičovský příspěvek se žádá na úřadě na dávkách státní sociální podpory. Dříve náležel rodičovský příspěvek rodiči do 4 let dítěte (pokud byla splněna ta podmínka o školce). Teď je ale možnost výběru délky pobírání rodičovského příspěvku (2, 3 nebo 4 roky) a podle toho se pak rod. přísp. vyplácí v různé výši. Takže když si vybere variantu 3letou, nelze později chtít 4letou. Ale Vaše dcera myslím ještě spadala do té skupiny, kdy si vybírat nemohla a mohla pobírat rod. přísp. do 4 let. To zjistěte.

    • 8. 10. 2008 11:46

      majka (neregistrovaný)

      Re: Návrat z prac.poměru zpět na mateřsk
      Moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).