Re: předseda představenstva a.s. = ředit
Která smlouva má přednost nevím, ale naplň musí být jiná.Mohlo by být docela nepřijemné vyhodit z nákladů mzdu ředitele
Pokud má PS jako ředitel a funkce předsedy představenstva přímo souvisí s tím, že je ředitel (tedy např. že jako ředitel musí být předsedou či členem představenstva), pak odměna za výkon funkce předsedy předst. podléhá i SP (daní se stejně jako mzda) - mám na to judikát od našeho daňaře.
Tak to nevím, mám dojem, že je ta odměna stále nedaňová, ale odvést SP se v případě, že výkon funkce souvisí s prac. poměrem, musí. To právě vychází z výkladu zákona o pojistném, přesněji z této citace "vyměřovací základ tvoří veškeré příjmy zaměstnance zúčtované mu v souvislosti s výkonem zaměstnání" a pokud ředitel musí být členem SO, pak je to v souvislosti s výkonem zaměstnání.
Mám k tomu výklad, můžu Vám ho poslat...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 10. 2008 11:34
Předseda představenstva a. s. je zároveň ředitelem v dané společnosti. Zajímalo by mne, jaké daňové dopady vyplývají z těchto vztahů? Zda společnost odvádí daň vyplývající ze smlouvy o výkonu funkce nebo pracovní smlouvy, případně z obou smluv?