Re: Společník a odvod ZP -prosím
Opravdu tedy nemusím odvádět za něj nic? Asi jsem to tedy špatně pochopila, myslela jsem, že se musí odvádět ZP i když nemá odměnu, jen z titulu společníka.
Počátkem roku jsem měla kontrolu na VZP a tam mně bylo řečeno, že společníci a jednatelé, i když nepobírají žádné peníze, musí být přihlášeni pod touto firmou u svých zdravotních pojišťoven. Tak jsem na místě udělala přihlášky těm, kteří patřili do VZP a pak jsem zaslala přihlášky i do dalších pojišťoven, kam patřili i ostatní. Na přehledech jsem je pak uváděla do počtu. A nedávno jsem zase měla další kontrolu na VZP (s jinou firmou) a paní se strašně divila, proč tam mám přihlášeného společníka, když nemá z firmy žádný příjem (není veden ani jako zaměstnanec). Nechtěla věřit, že jsem to udělala na základě jejich pokynu z počátku roku. Až to zaslechla jiná pracovnice a přitakala mně, že na začátku roku platilo toto, ale teď už to zas neplatí a přihlašovat se mají pouze členové představenstva a dozorčí rady z akciovek a ne společníci a jednatelé z s.r.o. Tak toho společníka zase vyškrtli a v přehledech ho vůbec uvádět nemám. No není to blázinec?
Já toto řešit nemusím, protože jde buď o starobního důchodce, který je pojištěn státem anebo je to člověk, který má příjmy jinde a z těch je odváděno. Ale schválně jsem se na to ptala, jak by to bylo, kdyby nebyl pojištěn státem a jinde příjmy neměl a tvrdili mně, že u s.r.o. to sledovat nemusím. Mám i akciovku a tam mám od členky představenstva a od členky dozorčí rady (které zde příjem nemají) potvrzení od jejích zaměstnavatelů, že jsou pojištěny u něj. Další člen představenstva je student a ostatní mají v té a.s. i pracovní smlouvy, takže se odvádí z mezd.
Re: Společník a odvod ZP-pouze z příjmu
Objevil jsem tuto starší diskuzi - momentálně se přu s OZP ohledně zdravotního pojištění jednatele (stejný režim platí pro všechny volené a jmenované funkcionáře, tj. pro členy představenstev, funkcionáře občanských sdružení, SVJ atd.).
OZP požaduje platit minimální pojištění vždy od data vzniku funkce. Já jí oponuji, že jednatel se podle definice v zákoně o veřejném zdravotním pojištění považuje za zaměstnance jen tehdy, pokud pobírá příjem dle § 6 zákona o daních z příjmů. Tím pádem můj názor je - pokud nemá příjem, není zaměstnanec, nemusí se hlásit ani zahrnovat do přehledů a nemusí se za něj odvádět minimální pojištění. Ale OZP si postavila hlavu a trvá si na svém. Podal jsem stížnost na Ministerstvo zdravotnictví, ta se řeší, ale jsem připraven se klidně soudit, jako to udělal Ježek software u sociálního a vypadá to, že vyhraje. Hold když jsou úřady arogantní a cítí se beztrestné, tak neposlouchají odborníky a stát pak cáluje miliardy, ovšem z našich daní!
Mohu se k vám taky připojit a na něco se zeptat?
Jsem v nově vzniklé firmě, dostudovala jsem a spoustu věcí vůbec netuším, protože ve škole vám nic takového neřeknou! Dělám a.s., takže je to pro mě ještě komplikovanější! Teď jsem přihlašovala čtyři zaměstnance na SP a ZP, ale podle vašeho rozhovoru jsem si uvědomila, že máme jednoho člena představenstva a tři členy dozorčí rady, asi bych si měla zjistit, zda odvádí pojištění jinde, v jiném zaměstnání, nebo to za ně odvádí stát a popřípadě je také přihlásit a odvádět za ně pojistné??? Díky za radu!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 10. 2008 7:04
Omlouvám se, vím, že se to tu už několikrát probíralo, ale mám v tom zmatek. Mám společníka-jednatele, od 1.9. není zaměstnán u firmy ani jinde, nepobírá žádnou odměnu. Jen mu bude vyplácen zisk. Přihlásím ho ba ZP a budu za něj každý měsíc odvádět 1.080,- Kč. Je to správně? Pak se chci jen ujistit, při výplatě zisku se neplatí žádné ZP ani SP, že?
Moc děkuji za odpověď