Re: dohoda o PP, dohoda o PČ
pokud máte podepsané daň.prohl. u zaměstnavatele na PP, potom již u zam-tele, kde máte sepsanou DoPP nebo DoPČ již podepsat nesmíte
tam budete daněn/a podle příjmů - do 5000Kč/hrubého/měs. = srážková daň 15% (konečná, nejde do ročního zúčtování a můžete požádat svého zam-tele, aby provedl RZD, pokud nemáte z jiného důvodu povinnost podat daň. př. na FÚ)
nad 5000,-- Kč/hrubého/měs. = zálohová daň 15% - nesmí Vám zam-tel provést RZ, musíte si i od něho vyžádat Potvrz. o zdanitelných příjmech a musíte daň.př. podat na FÚ
DoPP - do 150 hod./rok/1 zam-tele, nesráží se SP, ZP, jen se daní (není nárok na žádné příplatky, dovolenou, odstupné apod.)
DoPČ - do poloviny stanovené týdenní prac. doby, sráží se SP, ZP, daní se , je veden ELDP, je nárok na nemoc. dávky (za určitých podmínek- výdělek)
ze zákona není nárok na žádné příplatky, dovolenou, odstupné apod., výpovědní lhůta je 15 dnů
DoPP + DOPČ § 75+76 Zákoníku práce
Proč musí musí podat daňové přiznání na FÚ? Snad správně je, že může, ale že by musel?
Děkuji za odpověď a ještě se zeptám, když budu mít každý měsíc odměnu do 5000, tak bude daň jenom srážková, nic to pro mě neznamená a když i jeden měsíc 5000 přesáhnu, daň bude zálohová a musím si udělat daňové přiznání, a tam započítám jen tu částku, z které mi byla sražena daň zálohová? Děkuji.
Ano,tak. Potom si začátkem roku musíte požádat oba zam. o potvrzení o zdanitelných příjmech (v tom jednom budete mít jenom tu mzdu za ten měsíc, v němž byla vyšší než 5000, tedy odvedena zálohová daň) a podat daňové přiznání. Pokud celý rok nebudete mít u druhého zam. v jednom měsíci příjem nad 5000, bude daněno srážkovou daní a pak vám může zam. udělat roční zúčtování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 10. 2008 17:56
Prosím o vysvětlení, jaký je rozdíl mezi těmito dohodami a co mám přesně udělat, jestliže při hlavním prac. poměru mám uzavřenou u jiné firmy dohodu o PP, daňové přiznání mi dělá zaměstnavatel, musím na tuto dohotu dělat přiznání sám? Co to pro mě znamená ve všech směrech? Děkuji za info