Hlavní navigace

Kontrola sociálky - neschopenky

  • (neregistrovaný)

    13. 10. 2008 13:15

    Dobrý den,

    mám prosbu, přijde k nám na kontrolu sociálka a já bych si chtěla dát do pořádku všechny neschopenky a jejich náležitosti apod. Chtěla bych vědět, co má být k neschopence přiloženo, nějaké průměry, vyměřovací základy apod. Asi to mám mít řazené po měsíci a když marodí dýl, tak stačí v daném měsíci lístek na peníze popř. jen ukončení neschopenky, nebo mám kopírovat i začátek (třeba i k lístku na peníze)? Nebo co Vás napadá, co sociálka nejvíc kontroluje.
    A ještě jednu věc, jedna plně invalidní důchodkyně šla na mateřskou a co od ní potřebuji, aby doložila potřebnou dobu pojištění? Stačí doložit čestné prohlášení, že splňuje podmínky k poskytování mateřské? Já bych se chtěla co nejvíc vyhnout tomu ID, protože jsem jí předtím přeplatila nemocenskou (nebrala jsem v úvahu max. 84 dní). Počítám s tím, že na to přijdou, hlavně když pak nastoupila na tu mateřskou, ale třeba kolegyni na toto nepřišli při kontrole neschopenek. Předem moc děkuji za odpovědi.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 10. 2008 14:13

      Katuška (neregistrovaný)

      Re: Kontrola sociálky - neschopenky
      U neschopenek doporučuji překontrolovat a doplnit:
      - zda nejsou přepisována data (pokud přepsal sám lékař, je třeba doložit třeba docházkou, že zam-ec skutečně nepracoval - to se mi stalo a dokonce prošlo - bylo evidentní, že lékař to přepsal sám)
      - údaj kdy naposledy zam-ec pracoval a kdy opět nastoupil
      - podpis a prohlášení zam-ce (není důchodce atd.)
      - u lístků na peníze - zda je uvedeno dobře číslo neschopenky a opět podpis prohlášení zam-ce

      K neschopenkám ani lístkům na peníze nic netisknu, jen vždy vyplním tabulku s dávkami a potvdím výplatu (používám razítko "zlikvidováno"). Tisknu si jen měsíční přehled z programu.

      Neschopenky byste měla mít srovnané a očíslované (ročně či měsíčně).

      Mě na přeplatek vždy přišli, i na nedoplatek. Zažila jsem několik kontrol a kontrolorky vždy přepočítávaly dávky a průměry dle mzdových listů. Pokud ale ta paní na žádosti o PPM nezaškrtla u podpisu, že pobírá inv. důchod, pak by na to přijít nemuseli.

      Taky musí existovat osoba, která po Vás dávky kontroluje (provádí jakýsi dohled).

      Přeji hodně zdaru, pevné nervy a pokud si při kontrole myslíte, že jste v právu, nenechte se převálcovat.

    • 13. 10. 2008 14:28

      Milena (neregistrovaný)

      Re: Kontrola sociálky - neschopenky
      Dobrý den,

      moc děkuji za odpověď. Já právě teprve začínala, když jsem udělala tuto chybu. Nezaškrtla, jestli je důchodce, jen se podepsala. Já to tehdy nesledovala, teď už vše sleduji pečlivě… Asi si spíš udělám tabulku ručně, tomu co mám v počítači moc nevěřím. Jedná se o pracovníky na DPČ, kteří nepracují pravidelně a program mi i nemocenskou kolikrát počítal špatně, vždy jsem si to radši přepočítávala ručně. A nevíte, co s tou mateřskou? Co bych u ní měla mít? Ona totiž u nás pracovala jen několik měsíců a když jsem se jí ptala na tu potřebnou dobu soc. pojištění, tak mi teprve řekla, že je PID….

    • 13. 10. 2008 14:37

      Katuška (neregistrovaný)

      Re: Kontrola sociálky - neschopenky
      Jestli údaj o PID nenapsala ani na neschopenku, ani jinam, pak by si toho nemusela kontrola všimnout. Měla jste jí to opravit hned, jak jste se to dozvěděla, to už ale teď nezměníte. Pokud na to přijdou, přeplatek Vám zam-ec musí vrátit a domnívám se, že tím, že nevyplnila pobírání PID, byste na ní mohli vymáhat i předepsané penále.

    • 13. 10. 2008 14:39

      Katuška (neregistrovaný)

      Re: Kontrola sociálky - neschopenky
      ještě jedna věc - pokud nemám kompletní podpis a prohlášení o důchodech (zaškrtnutí je/není poživatelem...), pak to prostě zam-ci vrátím, s tím, že mu dávky vyplatím až to doplní. Může se to zdát tvrdé, ale je to moje zodpovědnost a je v zájmu zam-ců, aby to vyplnili pořádně.

    • 13. 10. 2008 14:41

      Milena (neregistrovaný)

      Re: Kontrola sociálky - neschopenky
      Já si myslím, že bych měla vždy zkontrolovat neschopenku, jestli to tam má zaškrtlé. On to totiž většinou stejně nikdo nezaškrtne, jenom se podepíše. Dřív jsem byla nezkušená. Já myslím, že kvůli té mateřské se o ni budou zajímat, jinak si myslím, že by je to taky nenapadlo, je to mladá ženská.

    • 13. 10. 2008 14:47

      Katuška (neregistrovaný)

      Re: Kontrola sociálky - neschopenky
      Já to taky dřív tak neřešila, až před první kontrolou jsem se zděsila a oběhla zam-ce, ať mi to doplní... :o))) Dnes už vše zkontroluju hned a bez milosti vracím k doplnění...
      Přijít na to vážně nemusí, pokud ji nenahlásíte jako PID a není to ani v mzdovém listě.

    • 13. 10. 2008 14:51

      Milena (neregistrovaný)

      Re: Kontrola sociálky - neschopenky
      Akorát nevím, jak doložit tu potřebnou dobu pojištění, ona předtím nikde nepracovala... Kdybych od ní měla nějaký zápočťák nebo tak to by mohli přehlédnout. A nevíte, co kontrolují u mateřské? Je to zatím moje první a jediná mateřská. Ještě je u ní problém to, že nenosila u té nemoci lístek na peníze, takže jsem jí pak platila 3 měsíce najednou. Takže tato paní docela bije do očí. Dala mi teda zabrat a možná ještě dá :-( Hodně jsem se na ní naučila :-))

    • 13. 10. 2008 14:58

      Katuška (neregistrovaný)

      Re: Kontrola sociálky - neschopenky
      Tak to je problém, pokud neměla doloženou dobu pojištění, měla jste ji počítat jen za dobu práce u Vás (to mohlo být i míň než těch 84).
      U PPM se lístek na peníze nenosí, vytváříte si sama náhradní doklad a na ten proplácíte.

    • 13. 10. 2008 15:03

      Milena (neregistrovaný)

      Re: Kontrola sociálky - neschopenky
      Já jsem jí právě kvůli tomu tehdy volala - mimochodem byla asi půl hodiny po porodu :-) a ona mi řekla, že má ID. A na prohlášení poplatníka má vyplněný PID. Takže jsem to takto brala, jakože je to doložené. Já si bohužel lidi do systému nezapisuju sama, takže jsem to nezaregistrovala. Jakým způsobem podle Vás to má mít správně invalidní důchodkyně doložené? Stačí od ní nějaké čestné prohlášení nebo něco od sociálky?

    • 13. 10. 2008 16:46

      xy5 (neregistrovaný)

      Re: Kontrola sociálky - neschopenky
      Musí přinést rozhodnutí o tom, že jí byl přiznán PID, také každý rok (do 15.2.) musí dokládat (z OSSZ), že PID opravdu pobírá. Na tomto základě pak přiznáváte slevu na PID. Také jste ji museli poslat na vyšetření k závodnímu lékaři - zda je schopná vykonávat tu práci (a v jakém rozsahu). Máte ji přihlášenou jako PID?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).