Re: Tržba zaplacena na "cizí" osobní úče
>>OSVČ, DE, neplátce DPH nemá (protože nepotřebuje) pro
>>podnikání běžný účet v bance - všechny příjmy a
>>výdaje
>>probíhají v hotovosti. Nemá vlastně vůbec účet, ani
>>soukromý.
>>
>>Jeden odběratel mu ale chce nermomocí zaplatit
>>výhradně převodem. OSVČ jako bankovní spojení udá
>>např.
>>soukromý účet syna. Po připsání platby na tento účet
>>uvede
>>v daňové evidenci "příjem v hotovosti" (s datem
>>připsání platby v prospěch synova osobního účtu).
>>
>>Dá se očekávat nějaký případný "problém" s FÚ
>>(nepředpokládám, ale raději sonduji)? Příjem je
>>přiznán, tak
>>co..
>
Já mám taky takového klienta a nebyl nikdy problém, má vystavenou fakturu, která je sice uhrazena na jiný účet, ale důležité je, že je uhrazena......
>Bych se branila takovemu odberateli, ktery nechce
>zaplatit hotove :-(
Já bych se bránila těm, kteří chtějí jen hotovost
Nemohu se s tímto názorem ztotožnit. Jaký by pak byl rozdíl v tom, kdyby otec poslal syna k odběrateli a ten peníze vyzvedl hotově a následně donesl otci? V případě, že by na stvrzence bylo napsáno jméno, popř. číslo OP, syna a ne otce (jak by sice asi pro bezproblémovost bylo uvedeno..). Syna, který peníze fyzicky přebral...
Podle mě nemůže být (zdanitelným) příjmem něco, co nepodnikajícímu člověku "omylem" dojde na účet a hned se toho zbaví v prospěch "správného" příjemce. Notabene, kdyby si otec a syn ti "potvrdili" předání peněz příjmovými/výdajovýmu doklady.
Jedná se o částku do 10.000 Kč.
Dášo, asi jste si můj příspěvek nepřečetla správně. Psala jsem, že pokud syn prokáže předání peněz otci, nebude se jednat o bezdůvodné obohacení. Jde o to to prokázat, víme, co dokáží rodinné spory...
Ale jak píše Zajda, co je psané, to je dané. Mám zkušenost, že jsme chtěli převést peníze za byt na účet manželky prodávajícího, protože sám prodávající účet neměl. Právník realitky i banka to podmínili tím, že se musí sepsat extra lejstro o tom, že ji manžel tímto pověřuje.
Ano, Ivčo, rozumím. Ale pokud pán sám nemá žádný účet, zřejmě se opravdu jedná o menší částky. Když nabídne synův účet, asi
mu důvěřuje. Jako jediný háček bych tam viděla v případném prokázání odběratele, že fakturu opravdu zaplatil. V jeho případě bych si nechala písemně potvrdit, že dodavatel chce poukázat částku na ten a ten účet. Na výpisu totiž zřejmě budou jiné údaje, než na faktuře.
Podle mě nemůže být (zdanitelným) příjmem něco, co
>>>>>nepodnikajícímu člověku "omylem" dojde na účet a hned
>>>>>se
>>>>>toho zbaví v prospěch "správného" příjemce. Notabene,
>>>>>kdyby si otec a syn ti "potvrdili" předání peněz
>>>>>příjmovými/výdajovýmu doklady.
>>>>>
>>>>>Jedná se o částku do 10.000 Kč.
>>>>
>>>>Samozřejmě - vždyť se stalo snad každému z nás, že
>>>>jsme pro někoho převzali peníze a pak mu to předali.
>>>>Jaképak bezdůvodné obohacení! Žádný problém v tom
>>>>nevidím.
>>>
>>>Jako clovek to vidim stejne. Zakony to vsak vidi
>>>jinak
>>
>>Dášo, asi jste si můj příspěvek nepřečetla správně.
>>Psala jsem, že pokud syn prokáže předání peněz otci,
>>nebude se jednat o bezdůvodné obohacení. Jde o to to
>>prokázat, víme, co dokáží rodinné spory...
>>Ale jak píše Zajda, co je psané, to je dané. Mám
>>zkušenost, že jsme chtěli převést peníze za byt na
>>účet
>>manželky prodávajícího, protože sám prodávající účet
>>neměl. Právník realitky i banka to podmínili tím, že
>>se
>>musí sepsat extra lejstro o tom, že ji manžel tímto
>>pověřuje.
>
>Ano, Ivčo, rozumím. Ale pokud pán sám nemá žádný účet,
>zřejmě se opravdu jedná o menší částky. Když nabídne
>synův účet, asi
>mu důvěřuje. Jako jediný háček bych tam viděla v
>případném prokázání odběratele, že fakturu opravdu
>zaplatil. V jeho případě bych si nechala písemně potvrdit, že
>dodavatel chce poukázat částku na ten a ten účet. Na
>výpisu totiž zřejmě budou jiné údaje, než na faktuře.
Jako odberatel bych toto rozhodne chtela od dod-le pisemne. Ze strany odb-le by bylo nelogicke nemit to pisemne. Pokud by odb-telnemel nic pismne podlozeno a zaplatil by na "nejaky" ucet, muze mu dodavatel pak rict, ze nedoslo k uhrade.
Je na synovi aby pripadne toto dokazal FU, ze se nejednalo o jeho prijem. Muze to byt i 1.000 Kc. Staci to takto udelat 11x a uz to za rok prevysuje hranici 10.000 Kc. Nerikam, ze tento pripad musi syn danit, ale jedna se o to, ze dukazni povinnost je na synovi.
A kdybych poslala syna zaplatit za me hotove, staci, kdyz syn uvede pri platbe moje inicialy. Do 10.000 Kc nemusi byt, staci zjednoduseny danovy doklad. §28 ost.3 zakona o DPH
Je jasné, že by syn ve skutečnosti asi "nahlásil" otcovy iniciály. Šlo mi o hypotetický příklad, kdyby plátce peněz při hotovostní úhradě uvedl, že peníze převzal "syn".
---
V mém uváděném dotaze nejde o žádný plánovaný podraz, jde o úhradu FA za služby mezi lidmi, kteří se dobře znají. Jen prostě "otec" nemá BÚ.
Na druhé straně, přemýšlím, proč by se o to měl FÚ vůbec zajímat. U odběratele (plátce FA) je dokladem o zaplacení výpis z BÚ s var. symbolem faktury. Na vystavené FA účet uveden nebyl, ten se odběratel dozvěděl dodatečně, když nechtěl platit hotově. Dodavatel (otec) si prostě zaúčtuje hotovostní příjem peněz, tržbu, do pokladny. Syn nepodniká.
Prokázat případně, že se jedná o příjem otce, by neměl být problém (byl by to zájem otce, syna i odběratele)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 10. 2008 15:48
OSVČ, DE, neplátce DPH nemá (protože nepotřebuje) pro podnikání běžný účet v bance - všechny příjmy a výdaje probíhají v hotovosti. Nemá vlastně vůbec účet, ani soukromý.
Jeden odběratel mu ale chce nermomocí zaplatit výhradně převodem. OSVČ jako bankovní spojení udá např. soukromý účet syna. Po připsání platby na tento účet uvede v daňové evidenci "příjem v hotovosti" (s datem připsání platby v prospěch synova osobního účtu).
Dá se očekávat nějaký případný "problém" s FÚ (nepředpokládám, ale raději sonduji)? Příjem je přiznán, tak co..