Re: Srážka ze mzdy
Rozhodně vám nemůže zaměstnavatel nic oznamovat telefonicky.Chtějte písemné vyjádření, co jste vlastně zanedbal.
Dále pokud by chtěl zaměstnavatel takto postupovat, měl byste mít podepsanou hmotnou odpovědnost na základě které by vám krátil mzdu. Pokud žádná nebyla, pak podle mne nemá na toto krácení zaměstnavatel nárok.
Ale třeba má někdo jinou zkušenost.
Máte podepsanou dohodu o hmotné odpovědnosti?
Dohodu o péči za svěřené předměty?
Existuje nějaký doklad o předání stroje?
Výpověď dohodou nic není, na to se podívejte do historie. Dohoda o hmotné odpovědnosti (správně dohoda o odpovědnosti) nic neřeší, protože se nejedná o hodnoty určené k vyúčtování. Nic neřeší ani případné svěření stroje na základě písemného potvrzení nebo dohody o odpovědnosti za ztrátu svěřeného předmětu, protože uvádíte, že jste stroj vrátil. Má-li zaměstnavatel za to, že jste mu způsobil škodu poškozením stroje, jedná se o obecnou odpovědnost za škodu, u které Vám musí prokázat mj. zavinění. Rozsah odpovědnosti způsobené z nedbalosti činí nejvýše čtyřapůlnásobek prům. výdělku. Povinností zaměstnavatele je s Vámi způspobenou škodu projednat a cca do 1 měsíce Vám sdělit požadovanou náhradu škodu. Pokud byste škodu uznal co do důvodu a výše, bylo by na místě uzavření písemné dohody o náhradě škody - jedním ze způsobů, jak by škoda mohla být nahrazena, by mohly být srážky ze mzdy na základě písemné dohody s Vámi. Pokud nic takového nebylo, zaměstnavatel provedl srážku neoprávněně a Vy se můžete domáhat jejího vrácení, popřípadě se jejího vrácení domáhat soudní cestou. Podnět na inspektorát práce Vám peníze nevrátí.
>>>
>>>>>>Pracuji v lese na harvestoru,když byla nějaká menší
>>>>>>závada,tak jsem ji opravil,jezdil jsem si i pro
>>>>>>náhradní
>>>>>>díly.Teď jsem dal výpověď dohodou-zaměstnavatel se mi
>>>>>>odvděčil.Strhnul mi z výplaty 10000,-Kč.Telefonicky
>>>>>>mi
>>>>>>sdělil,že jsem stroj nepředal vpořádku.Může to takto
>>>>>>udělat?
>>>>>Prosím poraďte někdo, zda se mohu nějak bránit.
>>>>výdělku.
>>>>Povinností zaměstnavatele je s Vámi způspobenou škodu
>>>>projednat a cca do 1 měsíce Vám sdělit požadovanou
>>>>náhradu
>>>>škodu. Pokud byste škodu uznal co do důvodu a výše,
>>>>bylo
>>>>by na místě uzavření písemné dohody o náhradě škody -
>>>>jedním ze způsobů, jak by škoda mohla být nahrazena,
>>>>by mohly být srážky ze mzdy na základě písemné dohody
>>>>s
>>>>Vámi. Pokud nic takového nebylo, zaměstnavatel
>>>>provedl
>>>>srážku neoprávněně a Vy se můžete domáhat jejího
>>>>vrácení, popřípadě se jejího vrácení domáhat soudní
>>>>cestou.
>>>>Podnět na inspektorát práce Vám peníze nevrátí.
>>>Zaměstnavatel přijmul a podepsal ukončení PP
>>>dohodou.PP bude ukončen 28.10.2008,protože si prý
>>>musím vybrat
>>>dovolenou.Při podpisu výpovědi PP dohodou se se mnou
>>>zaměstnavatel nešel podívat na stroj.Žádný doklad o
>>>předání stroje neexistuje.
>>
>>Píšete, že vám peníze strhul z výplaty.Jak máte
>>stanovenu mzdu? Máte v pracovní smlouvě stanovenu mzdu
>>a z
>>té vám něco srazil, nebo vám nevyplatil snějakou
>>složku
>>mzdy, kterou nemáte stanovenu v pracovní smlouvě?
>Po telefonu mi řekl,že to strhnul z odměn, na ty,že mě
>může sahnout kdykoli.Odměny dostáváme za vytěžené
>dřevo (kubíky) a to jsem splnil,mám to psané ve výkazu
>práce.Takže mě opravdu může strhnout kdy chce co chce?Výplatní pásku ještě nemám,veškeré informace jsem získal po telefonu.
No, pokud se vlastně jedná o nevyplacení prémií, je to problém. Záleží na tom, zda máte nějaký vnitřní předpis, kterým jsou tyto odměny definovány a je v nich stanoveno jak a podle čeho bude jejich vyplácení probíhat.Jestli je v nich stanoveno, že odměny budou vyplácena v té a té výši za splnění podmínky vytěžení určitého množství dřeva a vy máte doklad o tomto množství podepsaný nadřízeným nebo někým, kdo dřevo přebírá nebo kontroluje, mohl by jste se stížností uspět.Pokud toto není nikde stanoveno a odměna záleží jen na uvážení nadřízeného, nemáte asi šanci uspět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 10. 2008 23:48
Pracuji v lese na harvestoru,když byla nějaká menší závada,tak jsem ji opravil,jezdil jsem si i pro náhradní díly.Teď jsem dal výpověď dohodou-zaměstnavatel se mi odvděčil.Strhnul mi z výplaty 10000,-Kč.Telefonicky mi sdělil,že jsem stroj nepředal vpořádku.Může to takto udělat?