Hmotná odpovědnost - lze?

• (neregistrovaný)

15. 10. 2008 9:51

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnavatel mi chce dát odepsat hmotnou odpovědnost na počítač a tiskárnu. Lze na toto napsat hmotnou odpovědnost? Nemohu odpovídat za něco co po mé pracovní době může někdo odnést.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 10. 2008 9:59

VH (neregistrovaný)

Re: hmotná odpovědnost - lze?
      Nový ZP už hmotnou odpovědnost nezná, nově se jedná o dohodu o odpovědnosti. Tato dohoda může být uzavřena pouze ohledně hodnot určených k vyúčtování (hotovost, ceniny, zboží apod.), nikoliv ohledně vybavení kanceláře. U tohoto vybavení by mohlo přicházet v úvahu svěření předmětů proti písemnému potvrzení nebo na základě dohody o odpovědnosti za ztrátu svěřených předmětů, ale zároveň by Vám zaměstnavatel musel vytvořit takové podmínky, abyste svěřené předměty mohla chránit (v podstatě buď si nosit s sebou počítač typu PDA, tiskárnu tak malou neznám, nebo režimové pracoviště, kde klíče budete mít jenom Vy a uklízet se bude za Vaší přítomnosti). Nejsou-li tyto podmínky splněny, za škodu na PC a tiskárně můžete odpovídat pouze podle zásad obecné odpovědnosti za škodu (§ 250 ZP).

• 15. 10. 2008 10:00

ilča (neregistrovaný)

Otevřela jsem Zakoník práce a tuto odpovědnost lze podepsat,
      §255 a §256

• 15. 10. 2008 10:16

M. (neregistrovaný)

můj názor je ten, že hmotnou odpovědnost můžete převzít za něco, co můžete uschovat, nebo si uzamčít. To si myslím, že PC a tiskárna není, může to kdokoliv odnést mimo pracovní dobu, já bych to nepodepsala. Musela bych mít klíče od kanceláře jenom já a nikdo jiný by se tam neměl možnost dostat. A to snad ani není možné, přece se tam uklízí....

• 15. 10. 2008 10:18

mzdová (neregistrovaný)

děkuji všem, myslím si také že to podepsat nemohu, když za to nemohu ručit

• 15. 10. 2008 15:40

pája (neregistrovaný)

Správná odpověď je výše od VH, toho se držte a máte klid.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).