Re: hmotná odpovědnost - lze?
Nový ZP už hmotnou odpovědnost nezná, nově se jedná o dohodu o odpovědnosti. Tato dohoda může být uzavřena pouze ohledně hodnot určených k vyúčtování (hotovost, ceniny, zboží apod.), nikoliv ohledně vybavení kanceláře. U tohoto vybavení by mohlo přicházet v úvahu svěření předmětů proti písemnému potvrzení nebo na základě dohody o odpovědnosti za ztrátu svěřených předmětů, ale zároveň by Vám zaměstnavatel musel vytvořit takové podmínky, abyste svěřené předměty mohla chránit (v podstatě buď si nosit s sebou počítač typu PDA, tiskárnu tak malou neznám, nebo režimové pracoviště, kde klíče budete mít jenom Vy a uklízet se bude za Vaší přítomnosti). Nejsou-li tyto podmínky splněny, za škodu na PC a tiskárně můžete odpovídat pouze podle zásad obecné odpovědnosti za škodu (§ 250 ZP).
Re: hmotná odpovědnost - lze?
můj názor je ten, že hmotnou odpovědnost můžete převzít za něco, co můžete uschovat, nebo si uzamčít. To si myslím, že PC a tiskárna není, může to kdokoliv odnést mimo pracovní dobu, já bych to nepodepsala. Musela bych mít klíče od kanceláře jenom já a nikdo jiný by se tam neměl možnost dostat. A to snad ani není možné, přece se tam uklízí....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 10. 2008 9:51
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnavatel mi chce dát odepsat hmotnou odpovědnost na počítač a tiskárnu. Lze na toto napsat hmotnou odpovědnost? Nemohu odpovídat za něco co po mé pracovní době může někdo odnést.