Re: Drobný hmotný majetek
Na doporučení auditora i daň.poradce tento drobný majetek pořízený během roku na konci roku časově rozlišuji na dva roky : -501/-381.
Re: Drobný hmotný majetek - pro NM
Začátkem září jsem zde pokládala otázku ohledně účtování DHM. Také mi přišlo vhodné DHM časově rozlišit. Ale radili mi zde, abych to účtovala rovnou do nákladů bez rozlišení. Jsem teď na rozpacích. Loni jsem DHM časově rozlišila, ale po odpovědi na tomto fóru jsem to všechno přeúčtovala do NEdaňových nákladů, protože (zas mi to přijde logické) nebude to náklad toho dalšího roku, ale roku, ve kterém se DHM pořídil. Tak teď tedy opravdu nevím, ráda bych znala názory více účetních, jak je to tedy správně? Díky
Časově se rozlišuje nákup většího množství majetku - co je větší množství záleží na celkových nákladech vaší firmy....pokud si koupíte jeden počítač a pár skříní do kanceláře, tak nevidím důvod pro časové rozlišení...jiná je situace, pokud např. obměňujete výpočetní techniku a 100 ks vyřadíte a koupíte 100 nových...
V případě, že je o drobném majetku účtováno jako o zásobách Vám při zjednodušeném pohledu nic nebrání v tom, abyste celou hodnotu drobného majetku zaúčtovala na účet 501 a považovala tuto hodnotu za daňově uznatelný náklad toho období, ve kterém jste drobný majetek pořídíla.
Pokud se nad touto problematikou trošku více zamyslíte, tak si uvědomíte, že v zákoně o účetnictví je uvedeno, že účetní jednotky účtují o nákladech a výnosech v období, se kterým věcně a časově souvisejí. Protože Ti, kteří přemýšlejí se uvědomují, že drobný majetek není fakticky spotřebován jednorázově, ale slouží zpravidla více účetních období, tak z důvodu opatrnosti a věrného a poctivého zobrazení předmětu účetnictví rozliší náklady na pořízení drobného majetku zpravidla na 2 roky prostřednictvím účtu 381. Takže např. pokud v roce 2008 pořídíte drobný majetek za částku 100 000,.--Kč dáte na 501 v roce 2008 částku 50 000,-- a těchto 50 000,-- Kč si uplatníte jako daňový náklad roku 2008. Zbylou částku 50 000,-- Kč k 31.12.2008 časově rozlišíte na účet 381 a v roce 2009 zaúčtujete částku 50 000,-- MD 501 Dal 381 a uplatníte si tuto částku 50 000,-- Kč v roce 2009 jako daňově uznatelný náklad. V žádném případě Vám nemůže vzniknout nedaňový náklad, tak jak to popisuje ve Vašem příspěvku.
Hezký den přeje
bubu
>>Začátkem září jsem zde pokládala otázku ohledně
>>účtování DHM. Také mi přišlo vhodné DHM časově
>>rozlišit. Ale
>>radili mi zde, abych to účtovala rovnou do nákladů
>>bez
>>rozlišení. Jsem teď na rozpacích. Loni jsem DHM
>>časově
>>rozlišila, ale po odpovědi na tomto fóru jsem to
>>všechno přeúčtovala do NEdaňových nákladů, protože
>>(zas mi
>>to přijde logické) nebude to náklad toho dalšího
>>roku,
>>ale roku, ve kterém se DHM pořídil. Tak teď tedy
>>opravdu nevím, ráda bych znala názory více účetních,
>>jak je
>>to tedy správně? Díky
>
>V případě, že je o drobném majetku účtováno jako o
>zásobách Vám při zjednodušeném pohledu nic nebrání v tom,
>abyste celou hodnotu drobného majetku zaúčtovala na
>účet 501 a považovala tuto hodnotu za daňově uznatelný
>náklad toho období, ve kterém jste drobný majetek
>pořídíla.
>Pokud se nad touto problematikou trošku více
>zamyslíte, tak si uvědomíte, že v zákoně o účetnictví je
>uvedeno, že účetní jednotky účtují o nákladech a výnosech v
>období, se kterým věcně a časově souvisejí. Protože
>Ti, kteří přemýšlejí se uvědomují, že drobný majetek
>není fakticky spotřebován jednorázově, ale slouží
>zpravidla více účetních období, tak z důvodu opatrnosti a
>věrného a poctivého zobrazení předmětu účetnictví rozliší
>náklady na pořízení drobného majetku zpravidla na 2
>roky prostřednictvím účtu 381. >
>Hezký den přeje
> bubu
>Opravdu děkuju za odpověď, která mně přijde nejschůdnější. Nemám se s kým poradit, ale souhlasím s Vámi. Právě proto, když nakoupím např. počítač jako DHM a bude mi sloužit třeba 5 let, jsem chtěla částku časově rozlišit. Ale jak jsem už psala, poradili mi zde, abych to účtovala rovnou do nákladů. Nemám zase tolik zkušeností, proto děkuju za Váš příspěvek, který se v podstatě shoduje s mým názorem. Tak to z těch nedaňových zase odúčtuju a budu účtovat jak píšete. Děkuju Katka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 10. 2008 12:29
Dobrý den, prosím Vás o radu, zda postupuji správně. Nakoupili jsme na fakturu pilu za 14.280,- včetně DPH. Fa jsem rozúčtovala 501/321 12.000,-
343/321 2.280,- (jsme plátci DPH)
Dále jsem pilu zařadila do majetku, jako drobný hmotný majetek (12.000,-) a neodepisuju ji, jelikož je do 40.000,-. Dělám to tak správně a co oprávky?
Děkuji Míša