Re: Mzdové-náhrady za svátky a dovolenou
To by bylo na dlouhé psaní. Ano, je to stanovené zákonem a vše najdete v Zákoníku práce a v Příloze k nařízení vlády 590/2006 (zákony máte nahoře na liště). Proplácí se hodinovým průměrem, který se vypočítá z výdělků a odpracovaných hodin v předešlém čtvrtletí (např. pro čtvrtletí 3. platí průměr vycházející z výdělků ve 2. čtvrtletí). Jak se průměr počítá se dozvíte, když si přečtete historii dotazů (zadejte si nějaké heslo do vyhledávače). Jinak se počítá když má pracovník měsíční mzdu a jinak když má hodinovku nebo úkolovou mzdu.
pokud jste začínající mzdová účetní, tak toho je strašně moc, co musíte skloubit dohromady (je spousta zákonů, o kterých musíte vědět, navíc jsou každou chvíli novely) - doporučuji konzultaci s nějakou zkušenou mzdovou účetní, aby Vás zaučila (protože chyb, které můžete udělat, je velké množství a mnoho věcí souvisí s dalšími věcmi, které si ani nemusíte uvědomit)
a navíc - na mzdové účetní chodí pravidelně kontroly (a věřte, že i zkušené mzdové účetní někdy mívají obavy, aby vše bylo v pořádku - dle zákonů)
jinak Vám přeji, abyste se ve mzdách rychle zorientovala a práce Vás bavila
Moc děkuji:-) Nejsem vyloženě mzdová účetní, dělám všechno, ale jelikož máme čtyři zaměstnance, včetně mě, tak nemá cenu, aby najímali na mzdy někoho zvlášť, takže jsem se toho musela ujmout. Takže se to učím, první mzdy budu dělat za říjen, takže si zatím všechno zjišťuji. V zákonech se trošku orientuji - soc. poj., zdrav. poj. atd. je jich opravdu hodně.
Můžu mít ještě jednu otázku? Zaměstnáváme jednoho důchodce, starobní důchod, má smlouvu na dobu určitou, jeden rok. Na sociálku jsem napsala, že pobírá důchod. je zapotřebí ještě udělat něco jiného než už normálních zaměstnanců? Díky a hezký den:-)
Předpokládám, že jde o řádný starobní důchod (ne předčasný) - vyžádejte si potvrzení o přiznání důchodu. Pokud onemocní, má nárok jen na 81 dní placené nemocenské, na zdravotní pojišťovnu ho přihlásit taky jako důchodce (kódem D), nic jiného mě zatím nenapadá.
To potvrzení si mám žádat od koho, zaměstnance či sociálky? A co když jsem ho přihlašovala na VZP jako nového zaměstnance, dala jsem tam kód P, tak mám poslat znovu hromadné oznámení, ale s kódem D? A datum tam dám den nástupu do práce, pod jakým jsem ho přihlašovala?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 10. 2008 12:53
Dobrý den, poradíte mi prosím. Dříve jsem nikdy mzdy nedělala, tak bych potřebovala nějaké informace.
Náhrady za svátky, dovolenou a placené volno jsou stanoveny zákonem? Kde bych to našla? Nebo jakým způsobem se stanovují?
Děkuji!