Pracovní úraz

• (neregistrovaný)

16. 10. 2008 19:49

Dobrý večer. Můžete mi prosím někdo poradit v otázkách kolem pracovního úrazu? Doplácí nějakou částku zaměstnavatel svému zaměstnanci v případě, že neschopenku proplácí OSSZ? Jedná se
    tu o nějakou "ušlou mzdu"??? Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 10. 2008 20:22

xy5 (neregistrovaný)

Re: Pracovní úraz
      zam-tel by měl mít ze zákona sjednané pojištění u Kooperativy nebo České pojišťovny
      pokud byl uznán zam-ci pracovní úraz, potom se odškodňuje tento úraz za pracovní dny (průměrem platným v době úrazu) a odečtou se vyplacené nemoc. dávky (za kal. dny). Také můžete mít nárok na bolestné apod. Pokud vyplácí přímo pojišťovna, potom záleží na výši odškodnění - do 5000Kč/hrubého je srážková daň, nejde do roč. zúčt., nad 5000Kč/hrubého je zálohová daň a musíte podat daň.př. na FÚ
      bolestné se nedaní
      informace by Vám měl poskytnout zam-tel
      ještě poznámka k tomu odškodnění: můžete mít případně krácení, pokud byste neměl třeba ochranné pomůcky, nedodržoval předpisy apod.

• 16. 10. 2008 20:24

xy5 (neregistrovaný)

>>Dobrý večer. Můžete mi prosím někdo poradit v
      >>otázkách
      >>kolem pracovního úrazu? Doplácí nějakou částku
      >>zaměstnavatel svému zaměstnanci v případě, že
      >>neschopenku
      >>proplácí OSSZ? Jedná se
      >>tu o nějakou "ušlou mzdu"??? Moc děkuji.
      >
      >
      >zam-tel by měl mít ze zákona sjednané pojištění u
      >Kooperativy nebo České pojišťovny
      >pokud byl uznán zam-ci pracovní úraz, potom se
      >odškodňuje tento úraz za pracovní dny (průměrem platným v
      >době úrazu) a odečtou se vyplacené nemoc. dávky (za kal.
      >dny). Také můžete mít nárok na bolestné apod. Pokud
      >vyplácí přímo pojišťovna, potom záleží na výši
      >odškodnění - do 5000Kč/hrubého je srážková daň, nejde do roč.
      >zúčt., nad 5000Kč/hrubého je zálohová daň a musíte
      >podat daň.př. na FÚ
      >bolestné se nedaní

pokud by odškodnění vyplácel přímo zam-tel zam-ci(a pak požadoval na pojišťovně), potom by se danilo přímo ve mzdě a žádné daň.př. byste nepodával (pokud byste z jiného důvodu nebyl povinen podat daň.př.)
      >informace by Vám měl poskytnout zam-tel
      >ještě poznámka k tomu odškodnění: můžete mít případně
      >krácení, pokud byste neměl třeba ochranné pomůcky,
      >nedodržoval předpisy apod.
      >
      >

• 16. 10. 2008 20:46

Ňunik (neregistrovaný)

Dotaz jsem položila ze strany zaměstnavatele a jedná se mi o to, zda musíme zaměstnanci doplatit (kromě tohoho, že dostane proplacenou neschopenku od OSSZ a bolestné od KOOPERATIVY) ještě ušlou mzdu - v podstatě rozdíl mezi vyplacenou neschopenkou a průměrnou mzdou, kterou by v případě že by se mu nic zlého nepřihodilo - dostal. Ještě jsem se s pracovním úrazem za svou účetní praxi nesetkala, proto se omlouvám, že můj dotaz nezní příliš fundovaně. děkuji.

• 17. 10. 2008 7:39

xy5 (neregistrovaný)

samozřejmě, pokud nebudete proplácet přímo ve mzdě a poté refundovat u Kooperativy, tak vyplňte jejich tiskopisy a oni toto odškodnění zašlou přímo zam-ci (domluvte se na Kooperativě, kde jste pojištěni co a jak máte vyplnit) kopii o odškodnění dostanete na vědomí i Vy jako zam-tel (pokud bude odškodnění daněné od Koop. zálohovou daní, musíte zam-ci vystavit také potvrz. o zdanitel. příjmech a společně s tímto odškodněním bude muset podat daň.př. na FÚ, pokud byste vyplácela přímo ve mzdě, budete danit společně se mzdou a žádné daň.př. by se ho netýkalo)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).