Re: Pracovní úraz
zam-tel by měl mít ze zákona sjednané pojištění u Kooperativy nebo České pojišťovny
pokud byl uznán zam-ci pracovní úraz, potom se odškodňuje tento úraz za pracovní dny (průměrem platným v době úrazu) a odečtou se vyplacené nemoc. dávky (za kal. dny). Také můžete mít nárok na bolestné apod. Pokud vyplácí přímo pojišťovna, potom záleží na výši odškodnění - do 5000Kč/hrubého je srážková daň, nejde do roč. zúčt., nad 5000Kč/hrubého je zálohová daň a musíte podat daň.př. na FÚ
bolestné se nedaní
informace by Vám měl poskytnout zam-tel
ještě poznámka k tomu odškodnění: můžete mít případně krácení, pokud byste neměl třeba ochranné pomůcky, nedodržoval předpisy apod.
>>Dobrý večer. Můžete mi prosím někdo poradit v
>>otázkách
>>kolem pracovního úrazu? Doplácí nějakou částku
>>zaměstnavatel svému zaměstnanci v případě, že
>>neschopenku
>>proplácí OSSZ? Jedná se
>>tu o nějakou "ušlou mzdu"??? Moc děkuji.
>
>
>zam-tel by měl mít ze zákona sjednané pojištění u
>Kooperativy nebo České pojišťovny
>pokud byl uznán zam-ci pracovní úraz, potom se
>odškodňuje tento úraz za pracovní dny (průměrem platným v
>době úrazu) a odečtou se vyplacené nemoc. dávky (za kal.
>dny). Také můžete mít nárok na bolestné apod. Pokud
>vyplácí přímo pojišťovna, potom záleží na výši
>odškodnění - do 5000Kč/hrubého je srážková daň, nejde do roč.
>zúčt., nad 5000Kč/hrubého je zálohová daň a musíte
>podat daň.př. na FÚ
>bolestné se nedaní
pokud by odškodnění vyplácel přímo zam-tel zam-ci(a pak požadoval na pojišťovně), potom by se danilo přímo ve mzdě a žádné daň.př. byste nepodával (pokud byste z jiného důvodu nebyl povinen podat daň.př.)
>informace by Vám měl poskytnout zam-tel
>ještě poznámka k tomu odškodnění: můžete mít případně
>krácení, pokud byste neměl třeba ochranné pomůcky,
>nedodržoval předpisy apod.
>
>
Dotaz jsem položila ze strany zaměstnavatele a jedná se mi o to, zda musíme zaměstnanci doplatit (kromě tohoho, že dostane proplacenou neschopenku od OSSZ a bolestné od KOOPERATIVY) ještě ušlou mzdu - v podstatě rozdíl mezi vyplacenou neschopenkou a průměrnou mzdou, kterou by v případě že by se mu nic zlého nepřihodilo - dostal. Ještě jsem se s pracovním úrazem za svou účetní praxi nesetkala, proto se omlouvám, že můj dotaz nezní příliš fundovaně. děkuji.
samozřejmě, pokud nebudete proplácet přímo ve mzdě a poté refundovat u Kooperativy, tak vyplňte jejich tiskopisy a oni toto odškodnění zašlou přímo zam-ci (domluvte se na Kooperativě, kde jste pojištěni co a jak máte vyplnit) kopii o odškodnění dostanete na vědomí i Vy jako zam-tel (pokud bude odškodnění daněné od Koop. zálohovou daní, musíte zam-ci vystavit také potvrz. o zdanitel. příjmech a společně s tímto odškodněním bude muset podat daň.př. na FÚ, pokud byste vyplácela přímo ve mzdě, budete danit společně se mzdou a žádné daň.př. by se ho netýkalo)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 10. 2008 19:49
Dobrý večer. Můžete mi prosím někdo poradit v otázkách kolem pracovního úrazu? Doplácí nějakou částku zaměstnavatel svému zaměstnanci v případě, že neschopenku proplácí OSSZ? Jedná se
tu o nějakou "ušlou mzdu"??? Moc děkuji.