Re: pracovní úraz v zahraničí
Nějakou zkušenost mám, také jsem měla praocovní úraz v zahraničí - ale postupujete stejně jako by se to stalo v Čechách. Tedy vyplnit záznam o úrazu atd. Pokud tam bude hospitalizace nad 5 dnů, nejpravděpodobněji to bude vyšteřovat úřad pro Bezpečnost práce. Pak si dejte jen pozor na doklady o zaplacení ze zahraničí.
Re: pracovní úraz v zahraničí
Pokud se pracovní úraz v zahraničí přihodí pracovníkovi zaměstnanému v ČR na služební cestě je tento případ posuzován podle zákona č. 65/1965 Sb., Zákoník práce v platném znění. Zaměstnavatel je povinen řádně vyšetřit příčinu vzniku pracovního úrazu, sepsat na příslušném formuláři (viz NV č. 494/2001 Sb.)záznam o úrazu a pracovníka odškodnit a to i v případě, že byly dodrženy všechny bezpečnostní předpisy.
Zaměstnavatel se zprostí odpovědnosti za škodu v těchto případech:
Škoda byla způsobena tím, že postižený zaměstnanec svým zaviněním porušil právní nebo ostatní předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci nebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ačkoliv s nimi byl řádně seznámen a jejich znalost a dodržování byly soustavně vyžadovány a kontrolovány, nebo škodu si přivodil postižený zaměstnanec svou opilostí nebo v důsledku zneužití jiných návykových látek a zaměstnavatel nemohl škodě zabránit a že tyto skutečnosti byly jedinou příčinou škody.
Zaměstnavatel se zprostí odpovědnosti zčásti, prokáže-li, že postižený zaměstnanec porušil svým zaviněním právní nebo ostatní předpisy nebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ačkoliv s nimi byl řádně seznámen, a že toto porušení bylo jednou z příčin škody, jednou z příčin škody byla opilost postiženého zaměstnance nebo zneužití jiných návykových látek postiženým zaměstnancem, zaměstnanci vznikla škoda proto, že si počínal v rozporu s obvyklým způsobem chování tak, že je zřejmé, že ač neporušil právní nebo ostatní předpisy nebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, jednal lehkomyslně a musel si při tom být vzhledem ke své kvalifikaci a zkušenostem vědom, že si může přivodit újmu na zdraví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
17. 10. 2008 12:40
Zkoušela jsem hledat na internetu, ale nenašla jsem, ani nemám žádnou publikaci, kde by se psalo o pracovních úrazech v zahraničí. Můžete mi někdo dát odkaz na www stránky nebo napsat pokud již máte s tímto zkušenost, především co se týká odpovědnosti zaměstnavatele, jestli se vztahuje i na tyto pr. úr. povinné pojištění zaměstnavatele atd.