Převod auta do majetku firmy

• (neregistrovaný)

17. 10. 2008 14:44

Vedu DE a jsem plátce DPH. Nevíte jestli můžu uplatňovat DPH na spotř. PHM u vozidla, které mám napsané na své r.č. ve velkém TP? Zařadil bych ho třeba dnešním dnem do majetku, ale jak? Já si přece zase sobě auto prodat nemůžu. Jak ho mám teda zařadit do majetku. Stálo 39 tis. takže ho nebudu odepisovat, ale rovnou ho dám do nákladů? A co se stane když ho za 2 roky prodám? Prodejní cenu zdaním a co s uplatněným DPH třeba na opravy, údržbu apod.? Já jsem z toho jelen a nemám se koho zeptat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 10. 2008 17:36

anonym (neregistrovaný)

Re: Převod auta do majetku firmy
      Samozřejmě i auto za 39000,00 Kč lze vložit do OM. Není vůbec podstatné, jestli je v TP pouze vaše RČ nebo IČO. Za kolik ho do majetku vložíte, to záleží na tom, kdy bylo auto pořízeno. Pokud bylo pořízeno v době kratší jak 1 rok, pak si jako daňový výdaj uplatníte pořizovací cenu. Pokud by bylo auto přízeno před více než rokem, pak musí být cena stanovena podle zákona o oceňování. Po vložení do OM si budete uplatňovat DPH z PHM, oprav apod.. Budete hradit silniční daň a to za měsíce, kdy bude auto použito pro podnikání. I když je cena nižší jak 40000,00 Kč a cenu uplatníte rovnou ve výdajích, založila bych si kartu majetku, kde bych uvedla auto vložené do OM s pořizovací cenou xxxx a zůstatkovou cenou = 0.
      DPH z oprav, údržby atd. se vůbec při prodeji nebudete zabývat.
      Pokud by jste auto chtěl prodat, pak z prodeje OA nebudete odvádět DPH.
      Pokud se jedná o nákladní auto, pak prodej bude zdaněn DPH, pokud bude prodej zdaněn dle § 7. Pokud by jste auto vyřadil před prodejem z OM, pak, jelikož nebylo uplatněno DPH na vstupu, nebude ani vyřazení do osobní spotřeby podléhat DPH na výstupu. Poté by byl prodej zdaněn dle § 10.

• 17. 10. 2008 21:45

radim (neregistrovaný)

Skvělá vyčerpávající odpověď! Moc děkuji. jedná se o osobní auto. Jen se ujistím. Auto jsem koupil vloni v dubnu. Vykouzlím to tak, že si ho letos zařadím třeba už v lednu, takže do pořizovací ceny dám částku 39.000 co mám na faktuře. Dám si to přímo do výdajů celou částkou, ale radši si založím katru OM a budu si ji vést po celou dobu používání auta pro podnikání. Silničku jsem si v lednu už zaplatil, protože jsem ho stejně používal jako soukromé vozidlo používané pro podnikání. Soukromě s ním vůbec nejezdím, protože mám jiné auto. Dám si tedy benzíny, opravy apod v plné výši a uplatním si odpočet DPH. Fakt ho nemusím mít napsané na IČO? Proč si to chodí všichni moji kolegové přepisovat na DI z r.č. na IČO? Pak když ho jednoho dne prodám, tak to bude příjem podle § 10?

• 18. 10. 2008 13:48

anonym (neregistrovaný)

Pokud auto před prodejem vyřadíte z OM, pak prodej zdaníte dle § 10. Příjem podle § 10 nebude vstupovat do vyměřovacího základu pro odvod SP a ZP.
      Pokud by jste auto prodával z OM, pak zdaníte příjem dle § 7 a tento příjem vám bude vstupovat do vyměřovacího základu pro SP a ZP.
      Takže prodej zdanit dle § 10 je výhodnější. Přeji hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).