Kdy můžu uplatnit DPH 9%?

• (neregistrovaný)

17. 10. 2008 22:02

Dobrý večír. Mám účetní na dovolené a rád bych se zeptal ať něco nezkazím, za jakých podmínek můžu fakturovat DPH 9%. Mám stavební firmu a mám vyfakturovat zedn. práce včetně mater. na stavbě malého R.D. a to samé na stavbě velkého bytového domu. Mám si vyžádat stavební povolení, kde bude napsáno o jaký objekt se skutečně jedná? Co když ten velký bytový dům budou nakonec kanceláře? Musím to nějak hlídat, nebo stačí když budu věřit těm zákazníkům? Bude pak po mě chtít Finančák doložit o jaké objekty se jednalo?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2008 14:08

anonym (neregistrovaný)

Re: Kdy můžu uplatnit DPH 9%?
      Vyžádala bych si stavební povolení. Dále projektovou dokumentaci, ze které budou patrny rozměry. Případně jiné důkazní prostředky, dokazující, že se jedná o stavby, kde lze uplatnit sníženou sazbu DPH (u nové výstavby dle § 48a, u stavebních prací na stávající stavbách § 48).
      U výstavby RD bude sazba 9 % DPH, pokud celková podlahová plocha nepřesáhne 350 m2. Pokud by celková plocha přesáhla 350 m2, pak budou stavební práce zdaněny 19 % DPH.
      U výstavby bytového domu bude sazba 9 %, pokud celková podlahová plocha jednotlivých bytů nepřesáhne 120 m2. Pokud by jeden jediný byt nesplňoval podmínku do 120 m2, pak bude celá stavba zdaněna 19 % DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).