Re: Je to legální?
Je otázkou, co je to "soustavně". Když umělecký kovář za 4 měsíce vyrobí 15 výrobků a zpeněží je, je to "soustavně"? Obávám se, že ano. Počkejte si na další názory.
>>>No ovšem ono jde o to, že já nakoupím oblečení, které
>>>ponosíme a pak dál prodáme, jednoduše v aukci. Navíc
>>>pokud se nepletu, podnikání je věc provozovaná
>>>"soustavně" - za 4 měsíce jsem takto prodal max 15
>>>kusů...
>>
>>Je otázkou, co je to "soustavně". Když umělecký kovář
>>za 4 měsíce vyrobí 15 výrobků a zpeněží je, je to
>>"soustavně"? Obávám se, že ano.
... stejně jako když jednou za rok dovezete kamion vánočních srágor a rozprodáte je do maloobchodu. Zákon soustavnost nedefinuje, ale jejím principem je opakovanost (bez ohledu na periodu) a cílevědomost.
>> Počkejte si na další názory.
Další názory nebudou nic víc, než názory. Platit bude názor toho, kdo za vámi přijde, až vás někdo napráská na ŽÚ. A jaký názor to bude, si asi domyslíte sám. Ve vašem případě bude dle mého *názoru* rozhodující, že oblečení před prodejem nosíte - můžete tak tvrdit, že cílem nákupu primárně nebylo další nakládání s věcí za účelem dosažení zisku - prostě čas od času prodáte obnošené hadry.
Ostatně odsud bychom se mohli dostat ke všem těm Avon Ladies a spol.
>
>Ja bych rekl, ze kdyz uz se ptate, tak sam vite, ze
>delate neco co se nesmi. Proto se tady ptate, aby jste
>mel alibi, ze je to legalni.
>
>Mozna se ale pletu. :-)
Zřejmě ano. Málokdo bude tak pošetilý, aby spatřoval nějaké funkční alibi v názorech na nějakém diskusním fóru...
Dle mého názoru jde o osvobozený příjem.. § 4 odst.1 c) zákona o DP....jde o osvobození příjmů z prodeje movitých věcí .
Děle by to mohl být příležitostný prodej spadající pod § 10 odst.1 a) + odst 3 a) zákona o DP. Jde o ostatní příjem a je osvobozen pokud nepřesáhne 20 tis za rok. A když se zamyslím nad odst.4, kde se říká, že základem daně je příjem snížený o prokazatelní výdaje na jeho dosažení, tak v případě bazarového prodeje, kdy prodávám levněji než nakoupím..... tak zisk není žádný a není co zdaňovat...nebo se pletu ?????
V případě tazatele nejde o situaci, kdy prodává levněji než nakoupí, protože v zadání píše, že si tímto způsobem přivydělává. Souhlasím s tím, že proti příjmům by měl uplatnit výdaje, takže jestli nějakou bundu nakoupí za 1000 a prodá za 3000, zisk ke zdanění je 2000.
O osvobozeném příjmu bych v tomto případě neuvažovala, protože tady jde o opakovanou cílevědomou činnost, která by dle mého názoru měla být zdaněna.
no já to spíše chápu tak, že si dotyčný přivydělává prodejem osobních věcí v tom smyslu, že prodá, co už nepotřebuje nebo nechce. Tedy klasický bazarový prodej čehokoliv osobního - oblečení, sportivní potřeby, kola, elektronika... a v tomto případě je myslím jedno, jestli prodá se ziskem či ne.... i když třeba koupím brusle za 3000 a za rok je někdo ochoten je v bazaru koupit za 4000 chápu to jako osvobozený příjem dle § 4.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 10. 2008 13:39
Když si přivydělávám tak, že prodávám věci v internetových aukcích?
Myslím - nepodnikám, pouze občas něco dovezu a prodám to.
Nevím, zda to mám nějak danit nebo jak?
Co jsem se uživatel aukce ptal, tak to nikdo neřeší, prý je to vše soukromé, bez faktur, tak není co řešit...
Poradíte?