Re: letenky - účtování - a přeju krásný
Účtuji na 512 jako součást cestovného.
Nemůžu si pomoct, pokud mě někdo vyšle na služební cestu, pak mám jako zaměstnanec povinnost vyúčtovat celou služební cestu jako jeden celek a mám právo na proplacení cestovních náhrad na základě cestovního příkazu. Do místa určení se musím nějak dostat (autem, busem, vlakem, letadlem), třeba tam i přespím (a fakturu může předem zaplatit zaměstnavatel), dostanu diety (u zahraniční sl.cesty možná i kapesné). To všechno musí být uvedeno ve vyúčtování služební cesty. To, že část plateb za mě provedl zaměstnavatel, to je věc jiná, prostě o mnou neplacenou část cestovních náhrad dostanu méně, dostanu třeba jen diety.
Mám zkušenost z kontroly z FÚ na DPPO (bohužel na roky, kdy jsme tam jako účetní firma nebyly, přišly jsme až posléze, ale komunikovat jsme musely s FÚ my a hledat v dokladech také my). Pokud našli při kontrole došlých faktur jen tak fakturu za letenky, musely jsme dohledávat, k jaké služební cestě se to vztahuje, najít k tomu ten cesťák. A pokud nebyl nalezen cesťák, tak jsme měly nedaňový náklad a vesele to dané firmě doměřili. Nechci strašit, ale taková je realita. Takže doporučuji si sepsat směrnici a vše do ní uvést, kolegy s ní seznámit (nebo dokonce ofotit), jinak si koledujete o problémy při kontrole od FÚ.
Samozdřejmě že na fakturu dopisuju číslo cesťáku, ale bavili jsme se o účtování.Auditoři trvají na 518(neni v cestovném), ale i kdyby to bylo na 512 zas musíte dopsat číslo cesťáku(ten v řadě faktur nenajdete).Je to hlavně o provázané evidenci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 10. 2008 8:57
jak zaúčtujete letenku za 4 500,- a za 86 500,- Kč? Jako služba nebo jako ?