Přechod na výdaje % - dodanění pohled.

• (neregistrovaný)

20. 10. 2008 10:46

Máte prosím někdo zkušenosti s dodaněním pohledávek z důvodu přechodu na % výdaje? Když se dneska rozhodneme přejít na % výdaje mám podat dodatečné daň přiznání za loňský rok na dodanění pohledávek? Budu platit penále? Nebo to dodaním v daňovém přiznání za r. 2008 a rovnou si ty % výdaje můžu uplatnit? Ještě nikdy jsem to nedělala. Poradíte mi prosím někdo? A jak je to se závazky? Máme auto na leasing a nezaplacené telefony z prosince a nájem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2008 17:29

LeaX (neregistrovaný)

Re: Přechod na výdaje % - dodanění pohle
      § 23/8 ZDP:
      "...rozdíl mezi příjmy a výdaji, z něhož se vychází pro zjištění základu daně za zdaňovací období předcházející dni ukončení podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, pronájmu nebo zahájení likvidace, se upraví
      ...
      b) u poplatníků uvedených v § 2
      ...
      2. pokud vedou daňovou evidenci, o výši pohledávek [s výjimkou pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)] a závazků, s výjimkou přijatých a zaplacených záloh, o cenu nespotřebovaných zásob a o zůstatky vytvořených rezerv; 22a) přitom nájemné u finančního pronájmu s následnou koupí najaté věci se do základu daně zahrne pouze v poměrné výši připadající ze sjednané doby na příslušné zdaňovací období do ukončení podnikatelské činnosti nebo jiné samostatné výdělečné činnosti nebo do ukončení pronájmu. Do základu daně se zahrne při dalším prodeji nespotřebovaných zásob již zahrnutých do základu daně pouze rozdíl, o který převyšuje cena, za kterou byly nespotřebované zásoby prodány, cenu nespotřebovaných zásob zahrnutých do základu daně.
      ...
      Stejným způsobem dále postupují poplatníci uvedení v § 2 při změně způsobu uplatňování výdajů podle § 24 na způsob podle § 7 odst. 7 nebo § 9 odst. 4 anebo při zahájení účtování, nebo při zahájení vedení daňové evidence.
      Základ daně (dílčí základ daně) se upraví za zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ke změně způsobu uplatňování výdajů došlo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).