Účtování dovozu

• (neregistrovaný)

20. 10. 2008 12:45

mám účtovat firmu, která dováží zboží a tady ho prodává. Můžete mi prosím stručně napsat, na co vše mám dát pozor a co je vše potřeba? Vím, že je tam samovyměření DPH na základě JSD atd.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2008 14:38

Majda (neregistrovaný)

Re: účtování dovozu
      1)Při pořízení zboží z jiného čllenského státu si kontroluji platné DIČ
      http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/lang.do?fromWhichPage=vieshome&selectedLanguage=CS
      2)Přiložím si JSD s datumem předání zboží - hlídám taky Kg to kvůli Intrastatu.
      3)Pak už jenom vezmu kurz dle úč. směrnic a zaúčtuju. Máme šikovný program, ale myslím že na to myslí většine programů poraďte se s tvůrcem. Musí se zboží promítnout na ř.220 a 320 - ale jen od plátce.

• 21. 10. 2008 7:18

Danden (neregistrovaný)

Intrastat se vyplňuje při překročení limitní částky a Kg se také hlídá? Daň doměříte podle JSD. A Jak je to s pořízením materiálu ze zahraničí (německo), ze kterého my vyrábíme?? Také musím mít JSD? S dovozem nemám zkušenosti, proto takové otázky. Děkuji

• 21. 10. 2008 10:15

Majda (neregistrovaný)

Ty Kg hlídám orientačně někdy se stane že na 1 přepravní list příjde více faktur - na Intrasta dám CMR a k němu všechny faktury Holanďani nám na jednu přepravu dají faktur i 5 - ale pořád se bavíme o dodání zboží z EU.
      Při dodání z Německa (EU) CMR vystaví dodavatel nebo si ho vystaví dopravce vy ho potvrdíte při převzetí zboží a tím datumem jde zboží na sklad.
      Do DPH ho dáte datumem vystavení fak. od dodavatele.
      Poku se datumy nesejdou v jednom měsíci účtuju jako zboží na cestě -úč.139

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).