Re: nákup N1 a krácení DPH
Při pořízení auta můžete DPH krátit podle předem stanoveného podílu služebních a soukromých jízd. Co se týká PHM, oprav, údržby, tady bych se přiklonila k tomuto postupu:
u nákupů uplatnit DPH v plné výši a na základě knihy jízd zjistit skutečný poměr služebně a soukromě ujetých km. Po skončení měsíce (u čtvrtletního plátce po skončení čtvrtletí) vystavit doklad o použití, kde podle poměru soukromých jízd odvést DPH na výstupu.
Já se právě setkala s názorem, že z hlediska DPH se krátí (dle pokynu D-227) pouze PHM použité k soukromým účelům a u ostatního (opravy, leasing apod.) je plný nárok na odpočet. A že pouze z hlediska ZDP se krátí vše (PHM, opravy, mytí, odpisy...). Tak právě nevím, jestli nebyly míchány hrušky s jablky...
>>>Dobrý den. Pročítala jsem diskuse a vše možné, ale
>>>stejně jsem nenašla jednoznačný názor a proto prosím
>>>o
>>>radu. Vedeme DE, jsme plátci DPH. Koupili jsme
>>>automobil
>>>kat. N1 na úvěr. Můžeme si uplatnit DPH, to je jasné,
>>>ale jaké??? Auto bude používáno cca z 25% k soukromým
>>>účelům. Musím krátit DPH při koupi? Našla jsem
>>>názory,
>>stanoveného podílu služebních a soukromých jízd. Co se
>>týká
>>PHM, oprav, údržby, tady bych se přiklonila k tomuto
>>postupu:
>>u nákupů uplatnit DPH v plné výši a na základě knihy
>>jízd zjistit skutečný poměr služebně a soukromě
>>ujetých
>>km. Po skončení měsíce (u čtvrtletního plátce po
>>skončení čtvrtletí) vystavit doklad o použití, kde
>>podle
>>poměru soukromých jízd odvést DPH na výstupu.
>
>(PHM, opravy, mytí, odpisy...). Tak právě nevím,
>jestli nebyly míchány hrušky s jablky...
Řešila jsem tento případ asi před 2 lety, nakonec jsme udělali odpočet celý, protože nikdo dopředu nevěděl v jakém poměru se auto bude pro soukromé účely využívat, a potom jsme přidaňovali 1% VC ke mzdě(letos se odvádí i soc.a zdr.poj.). U PHM jsme uplaňovali DPH celé na vstupu a za každý měsíc dokladem o použití dle ujetých soukr. km zase propočetli spotřebu PHM a dodanili na výstupu, a protože to byla N1, tak jsme dodaňovali DPH (par.14, odst.4 písma).Daň.poradce nám radil 2 způsoby: 1.ocenění 1% VC např. Poř.cena 100000,--, 1% = 1000,--, DPH =190,-- Kč, nebo 2.ocenění základní náhradou za 1 km jízdy stanovenou zákonem (myslím, že je teď 4,10), např. za měsíc by dle knihy jízd bylo najeto 1000 km a z toho soukromě 100 km tj.100 x 4,10 = 410,-- a z toho 19% DPH. Ostatní náklady jsme nekrátili a myslím, že je to i uvedeno (pokyn D-300 ?).
Předpokládám, že pokud by auto používal zaměstnanec i k soukromým účelům, zněl by dotaz jinak. Dotaz jsem pochopila tak, že OSVČ pořídí NA a bude jej dle odhadu z 25 % užívat k soukromým účelům. Ale i kdyby se jednalo o použití auta zaměstnancem, pak i tak bych se přiklonila ke krácení DPH na vstupu (není pak nutno zdaňovat na výstupu). U ostatních výdajů souvisejících s provozem se pak dodaní pouze PHM k soukromým jízdám.
Například: PFA za ZD 100000,00 + DPH 19000,00
krátím DPH o 25 % = 4750,00 Kč. DPH uplatním ve výši 14250,00 Kč. Do DHM zařadím 104750,00 Kč a z této částky bude uplatněn odpis. Daňově bude znatelný pouze ze 75 %. Pokud by došlo v budoucnu k prodeji auta, pak příjem ve výši dříve neuznaného odpisu nebude zdanitelným příjmem.
Určitě bude existovat více postupů, ale já bych postupovala takto.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 10. 2008 14:40
Dobrý den. Pročítala jsem diskuse a vše možné, ale stejně jsem nenašla jednoznačný názor a proto prosím o radu. Vedeme DE, jsme plátci DPH. Koupili jsme automobil kat. N1 na úvěr. Můžeme si uplatnit DPH, to je jasné, ale jaké??? Auto bude používáno cca z 25% k soukromým účelům. Musím krátit DPH při koupi? Našla jsem názory, že ano, ale pak i názory, že se krátí DPH (doklad o použití) pouze z nákupu PHM použitých k soukromým jízdám. Tak jak to tedy je? Musí se krátit vše (opravy, mytí,...) nebo jen PHM. Děkuji moc. Ivana.