Re: Co znamená "udělat si vyrovnání daní
Začnu zeširoka.
Člověk může u zaměstnavatele podepsat růžový dvojlist "Prohlášení poplatníka". Zaměstnavatel mu potom jakkoliv vysoký příjem daní zálohovou daní a uplatní měsíční slevy. Současně může být podepsáno jen u jednoho zaměstnavatele.
U dalšího zaměstnavatele nelze ve stejném měsíci současně podepsat. Jedině, když PP navazují. (Např. skončíte 10.5. a u nového zaměstnavatele nastoupíte 11.5.) Tam, kde nemáte podepsané prohlášení, vás daní srážkovou daní (hrubá do 5000,-měsíčně) nebo zálohovou (nad 5000,-).
Pokud byste měl zaměstnavatele postupně, podepasné prohlášení a u ostatních zaměstnavatelů pouze srážkovou daň, tak můžete požádat do 15.2. o roční zúčtování daní posledního zaměstnavatele v roce. Dodáte mu potvrzení o zdanitelných příjmech od předešlých zaměstnavatelů, tam kde byla daň srážková, tam vám potvrzení nedají, protože to je daň konečná a už se nikde nezúčtovává.
Jestliže máte v některém měsíci souběh příjmů, daněných zálohovou daní, máte povinnost podat daňové přiznání. Obstaráte si od všech zaměstnavatelů, kteří vám nestrhávali srážkovou, ale zálohovou daň, potvrzení o zdanitelných příjmech. To všechno sečtete do přiznání, uplatníte slevy a odečtete už zaplacenou zálohu na daň.
Zaměřte se na ten měsíc, kdy jste měl souběh příjmů. U jednoho jste měl podepsané prohlášení, u druhého ne. Tam kde jste neměl podepsáno, byla odměna z DPP vyšší než 5000,-? Pokud ano, nemůžete požádat o roční zúčtování daní ve mzdové účtárně a musíte si sám podat daňové přiznání do 31.března.
O slevy, které jste měsíčně během roku neuplatnil, nepřijdete a srovná se to v daňovém přiznání. FÚ vám nevrátí víc, než jste na zaláhách zaoplatil.
Re: Co znamená "udělat si vyrovnání daní
Já to zkusím zkrátka, takže postup bude následující:
1. od všech zaměstnavatelů si vyžádáte potvrzení o příjmech a zaplacených zálohách na daň
2. dle potvrzení vyplníte daňové přiznání, kde uplatníte základní slevu na poplatníka, slevu na studenta (za měsíce, v nichž jste byl student) a slevu na manželku (splňuje-li podmínky).
3. FÚ Vám vrátí přeplatek (pravděpodobně Vám vyjde).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 10. 2008 16:47
Díky za odpovědi v předchozím vákně, ale docela se to zamotalo :)
Tudíž - od zaměstnavatelů, kde mám příjem nad 5K měsíčně si zajistím vyrovnání a poté uplatním slevy.
Jen mi není jasné - jden zaměstnavatel za mě uplatňoval slevy půl roku, již 3 měsíce tak ale nečiní a ani žádný jiný. Ale předpokládám, že to bude jasné z toho vyrovnání.
Jinak student jsem, 26 mi nebylo a manželka to samé.
Můj průběh byl:
DPP, souběžně 3 týdny HPP, poté DPP externě.
U posledního DPP mi ale není jasný vztah mezi skutečností a zněním smlouvy, která je na 3500 Kč (jenže to je za položku, kterých dělám dost)..Předpokládám, že to zaměstnavatel poté vystaví na tom zúčtování daní, že například 1 měšíc to bylo 5x3500, jindy jen 1x...
Každopádně díky!