Re: Hmotná zodpovědnost
>Co musí předcházet,aby zaměstnavatel mohl uplatnit
>podepsanou hmotnou zodpovědnost.
>Za co nesu hmotnou zodpovědnost,a v jaké výši může
>zaměstnavatel uplatnit plnění náhrady,když jsem
>několikrát upozorňoval na to,že mi nic nepředal .
>Jakým způsobem se provádí inventura.
>
> Děkuji Jiří
1. musí být uzavřena dohoda dle § 252 o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených k vyúčtování-obě strany musí souhlasit a podepsat, dohoda musí být písemná
2. hodnoty musí být proti podpisu fakticky předány, jinak není za co odpovídat, proto se obvykle zápis o předání dává jako příloha dohody nebo se přímo uvede v ní, co převzal
3.lze převzít jen za:hotovost,zboží,materiál,jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu(nelze třeba za osobní auto), se kterými zam-nec osobně disponuje
4. náhrada v plné výši,je-li výše psané splněno
5. inv. je soupis všeho, za co zam-nec odpovídá dle dohody, komise, kontrola, protokol, podpisy, konečný stav, porovnání, zda je vše nebo vznikl schodek, nevím, co ještě Vás zajímá
6. pokud jste převzal, podepsal dohodu a písemně upozorňoval na nedostatky, dle § 253 lze od dohody za urč.podmínek odstoupit, pročtěte.
Děkuji za vyčerpávající odpověď.
Nikdy mi nic nebylo oproti podpisů předáno,a nikdy mi nebyly předložené žádné inventurní protokoly a přesto mi zaměstnavatel zadržel celou mou odměnu za práci.Jakým způsobem lze proti tomuto bojovat?
Jakým poměrem se dělí schodek,když nás je v prodejně celkem čtyři?
Předem děkuji za odpověď. Jiří.
>>
> Děkuji za vyčerpávající odpověď.
> Nikdy mi nic nebylo oproti podpisů předáno,
tedy předpokládám, že jste žádnou dohodu nepodepsal
a nikdy mi
>nebyly předložené žádné inventurní protokoly
za nepřevzaté nemůžete odpovídat
a přesto
>mi zaměstnavatel zadržel celou mou odměnu za
>práci.
Ve Vašem případě bez dohody a převzetí zboží v obchodě můžete odpovídat za škodu pouze obecně dle ust.ZP, tzn. že zam-tel by musel prokazovat, kdo z Vás a jakou škodu zavinil a toto s ním individuálně řešit, projednat náhradu škody, způsob úhrady atd. Jestliže to neudělal, tak nemá právo Vám zadržet mzdu, porušil ZP, můžete ho písemně upozornit, pokud Vám např.i do tří dnů nevyplatí mzdu, že podáváte stížnost na Obl.inspektorát práce dle jeho sídla-místa podnikání, kterou doložíte a pokud to udělal i ostatním zam-cům, tak můžete podat stížnost všichni společně. Uvidíte, že se nad tím minimálně zamyslí, protože za porušení ust.ZP mu může OIP udělit pokutu až do dvou mil.Kč. Jen se ho nebojte, jestliže neví, jak se zachází s hodnotami v jeho majetku ve vztahu k zaměstrnancům,myšleno, jejiich odpovědnost,dohoda,invetura, předání,podpisy,vyúčtováíní atd., tak ať si to ve vlastním zájmu nejprve naštuduje sám a pak šikanuje zaměstnance pro vznik škody.
Nebude-li něcp jasného, ještě se ozvěte.
Jakým způsobem lze proti tomuto bojovat?
> Jakým poměrem se dělí schodek,když nás je v prodejně
>celkem čtyři?
> Předem děkuji za odpověď. Jiří.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 10. 2008 20:41
Co musí předcházet,aby zaměstnavatel mohl uplatnit podepsanou hmotnou zodpovědnost.
Za co nesu hmotnou zodpovědnost,a v jaké výši může zaměstnavatel uplatnit plnění náhrady,když jsem několikrát upozorňoval na to,že mi nic nepředal .
Jakým způsobem se provádí inventura.
Děkuji Šico.